Scholieren ontdekken pulsar met de meest wijde omloopbaan
3 mei 2015 door 2 Reacties
Amerikaanse middelbare scholieren zijn erin geslaagd om een pulsar te ontdekken die om een neutronenster draait en die de meest wijde omloopbaan heeft voor zover bekend. De pulsar heet PSR J1930-1852 en z’n afstand tot de neutronenster is zo’n 52 miljoen km, pakweg de afstand tussen de zon en Mercurius en 1/3e van de afstand aarde-zon. J1930-1852 draait in 45 dagen om de neutronenster. Hij werd al in 2012 ontdekt door twee Amerikaanse middelbare scholieren, Cecilia McGough en De’Shang Ray, die toen gedurende de zomer meededen met de Pulsar Search Collaboratory (PSC) workshop, waarbij ze data moeten analyseren die verzameld is door de Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT), een grote radiotelescoop in de VS. Toen zagen ze alleen de pulsar, maar uit vervolgwaarnemingen bleek uit dopplerverschuivingen in het spectrum dat ‘ie om een onzichtbare partner moest draaien. Nu blijkt die compagnon een neutronenster te zijn. Feitelijk is een pulsar ook een neutronenster, alleen zend zo’n pulsar vanuit z’n magnetische assen hoogenergetische straling de ruimte in, die we op aarde periodiek kunnen zien áls de bundel naar ons is gericht. Op hun beurt zijn niet alle neutronensterren pulsars en zenden ze geen bundels de ruimte in óf is de bundel niet naar de aarde gericht. Bron: Science Daily.
De illustratie suggereert dat de pulsar niet een ‘gewone’ baan om de ster trekt, maar een soort spiraalbaan heeft. Klopt dat?
groet,
Gert (Enceladus)
Eigenlijk draaien beiden om een gemeenschappelijk zwaartepunt, want beiden zijn ongeveer even zwaar (max. 1,3 zonsmassa). Er is een verschuiving waargenomen in het ‘periastron’ van de twee om elkaar draaiende hemellichamen, maar dat is zo klein dat het nog heel lang kan duren voordat ze op elkaar botsen. De eccentriciteit van de baan is 0,398, dus de verhouding y/x (korte as/lange as) is 0,91. Ellipsvormig dus, geen spiraalvorm.