23 juni 2024

Planetenparade aan de westelijke avondhemel

Venus (linksboven) en Mercurius (rechtsonder) aan de westelijke avondhemel op 3 Mei 2015

Venus (linksboven) en Mercurius (rechtsonder) aan de westelijke avondhemel op 3 Mei 2015

Planetenparade?? Nee, laten we het maar gewoon een spetterende zonnestelselparade noemen….want..eh….als je de ondergaande zon en de opkomende volle maan meetelt, dan kan je met een beetje meteo-mazzel en wat “uitgekiende klokkijkkunde” nu op ene avond maar liefst zes leden van ons schone zonnestelsel achter malkander van west naar oost aan de (vroege) avondhemel bewonderen.

Wie deze week zo rond een uur of negen zich een plekje met een vrij uitzicht richting de westelijk/zuid westelijke horizon weet te bemachtingen (zij die aan de Noordzee-kust wonen zitten wat betreft eerste rang!!) zal eerst den koperen ploert achter den westelijke horizon zien zakken, om daarna, een drie kwartier later als het wat donkerder is geworden, laag op de (volkomen
wolkenvrije….een absolute must!!) de illustere planeet Mercurius te ontwaren als een zachtgelig niet eens zo zwak stipje laag boven de westelijke horizon.

Mercurius bereikt ergens zo rond 7 Mei zijn grootste oostelijke elongatie. Hij staat dan links van de zon en is dan dus kort na zonsondergang aan de avondhemel waartenemen EN als je deze lastig waartenemen planeet DIT jaar nog aan je “astronomische Bucketlist” wil toevoegen,

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Leuk vertelt Jan.
    Ik wilde meteen Mercurius gaan bekijken, maar… natuurlijk vanavond bewolk.

Speak Your Mind

*