Site pictogram Astroblogs

Het is druk geworden boven Mars

Credits: NASA/JPL-Caltech

De ruimte boven Mars is met twee manen en vijf ruimtesondes behoorlijk dichtbevolkt. NASA heeft nu een kaart online gezet, waarin de posities van alle satellieten van de Rode Planeet weergegeven worden. Maar hoe zorgt NASA ervoor dat deze objecten niet met elkaar in botsing komen?

In de eerste plaats door verschillende omloopbanen toe te passen. MAVEN draait bijvoorbeeld op veel grotere hoogte dan de andere ruimtesondes. Zelfs dan zullen de meeste ruimtesondes in vergelijkbare omloopbanen draaien – om maar te zwijgen over Phobos en Deimos, twee kleine en onregelmatige maantjes die de omloopbanen van de meeste ruimtesondes kruisen. Vandaar dat NASA gebruik maakt van “collision avoidance maneuvers“. Hiertoe wordt constant van iedere ruimtesonde de verwachte positie in de komende twee weken berekend.

Als twee ruimtesondes dan dicht bij elkaar in de buurt dreigen te komen (de onzekerheid in de exacte positie van een ruimtesonde is twee dagen van te voren zo’n anderhalve kilometer), wordt een commando upgeload naar de hardware om een koerscorrectie uit te voeren. Dat is gelukkig slechts zelden noodzakelijk – wat dat betreft is het bij Mars (nog) een stuk eenvoudiger dan bij de aarde, waar je de posities van duizenden satellieten moet bijhouden om veilig te manoeuvreren.

Bron: NASA

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten