25 juli 2024

Kometen en asteroïden fungeren ook in andere zonnestelsels als “watertaxi’s”

Credit: Mark A. Garlick, space-art.co.uk, University of Warwick

Astronomen hebben aanwijzingen gevonden dat kometen en asteroïden ook in andere planetenstelsels fungeren als “watertaxi’s”. Wetenschappers vermoeden dat het water op de aarde en bijvoorbeeld ook op Mars is aangeleverd door kometen en asteroïden – alle planeten in het binnen-zonnestelsel zijn namelijk “droog” geboren, althans als onze modellen van planeetformatie enigszins accuraat zijn.Men heeft nu aanwijzingen gevonden dat ook in andere zonnestelsels waterrijke asteroïden algemeen moeten zijn. Dat heeft men gedaan door te kijken naar de dampkring van een witte dwergster (de naakte, inerte kern van een overleden zon-achtige ster). Deze blijkt vol te zitten met waterstof en zuurstof en hoewel de aanwezigheid van zuurstof bij een witte dwerg niet uitzonderlijk is, zijn ze meestal zeer arm aan waterstof. Bovendien blijft zuurstof nooit lang aanwezig in de dampkring van een witte dwerg – het relatief zware spul zakt namelijk naar beneden, buiten detectiebereik. Dat betekent dat de witte dwerg in kwestie vermoedelijk een asteroïde heeft opgeslokt, waarbij de dampkring verrijkt is met water. Door de enorme temperatuur wordt dit water gesplitst in waterstof en zuurstof. De asteroïde in kwestie is vermoedelijk zo groot als Ceres geweest (zo’n 1000 kilometer in doorsnee), terwijl de hoeveelheid water in de witte dwergster geschat wordt op 30 tot 35 procent de hoeveelheid op aarde. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. galaxy zegt

  Als water op planeten word aangeleverd door kometen en asteroïden waarom hebben dan niet alle planeten een oceaan?

  • Olaf van Kooten zegt

   Venus en Mars hebben vermoedelijk een oceaan gehad. Op Venus heeft een op hol geslagen broeikaseffect de oceanen doen verdampen, terwijl op Mars de oceanen deels in de ruimte zijn verdwenen en deels zijn opgeslagen als ijs onder het oppervlak. Mercurius is te klein om zelfs een dampkring vast te houden, laat staan een oceaan.

 2. evandijken zegt

  Hoe komen kometen en asteroïden aan hun water (of ijs)

  • Folkert zegt

   Geen idee.
   Je hoort steeds dat bepaalde planeten te klein zijn om hun water vast te houden, maar kometen,
   van meer dan 4 miljard jaar oud, slagen daar wel in?

   • Olaf van Kooten zegt

    Kometen zijn normaal gesproken ijskoud, en in die fase kan een komeet z’n water(ijs) gewoon vast houden. Zodra een komeet het binnen-zonnestelsel binnen treed, zal het ijs gaan verdampen en aan de komeet ontsnappen. Veel kometen doen miljoenen jaren over een rondje zon en brengen slechts een paar maanden door in het bereik van de zon, dus kunnen ze een deel van hun ijs miljarden jaren vasthouden.

    De binnen-planeten (Mercurius t/m Mars) staan al miljarden jaren op hun plek. Degene zonder dampkring zien dat eerste dat ijs verdampen en, vanwege de geringe zwaartekracht (want daarom hebben ze geen dampkring) geheel ontsnappen. Mercurius is de enige planeet die klein genoeg is om z’n water op die wijze te verliezen. [bedenk goed dat in een (bijna-)vacuum, zoals bij een planeet of ander object (komeet) zonder dampkring, water alleen in ijsvorm en dampvorm kan bestaan]

    Water is een algemene component van interstellaire gaswolken, dus als deze gaat instorten tot sterren met planeetvormende schijven, komt dat water dus beschikbaar voor de formatie van allerlei objecten.

    • Obelix zegt

     Maar waren de binnenplaneten dan eerst een verzameling

     – koude vochtige rotsblokjes die langzaam tot koude waterrijke planeten samenklonterden,
     waarna een deel van de lichtere componenten werd weggebrand en met de zonnewind werd getransporteerd naar koudere regionen

     OF

     – warme drooggestookte rotsblokjes die langzaam tot droge planeten samenklonterden, waarna m.b.v. ‘watertaxi’s lichtere componenten (o.a. atmosferen en oceanen) werden aangevoerd.

     😕
     Groet, Paul

     • Olaf van Kooten zegt

      Ik zou zeggen het laatste, maar goed, ik ben ook geen expert 😉

     • Obelix zegt

      Wanner spreek jij de waarheid :

      7-5-2015 18:20 ” Mercurius … z’n water… verliezen. ”
      8-5-2015 16:22 [ bij de vorming van Mercurius was deze gortdroog ]

      Ik ben heel scherp vandaag. 😀 😛
      Groet, Paul

      PS ik geloof dat het wetenschappelijke onderzoek nog in volle gang is. Gegevens van o.a. 67P/C-G zijn helaas niet eenduidig.

     • Olaf van Kooten zegt

      Aaaah verrek, je hebt me 😛

  • Galaxy zegt

Speak Your Mind

*