3 december 2023

Russische Progress zal morgen (8 mei) neerstorten

Progress

Het Russische ruimteschip dat onbestuurbaar rond de aarde draait, vergaat komende vrijdag. Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos aangekondigd. Het onbemande vrachtschip zal in een grote vuurbal ontploffen. Enkele brokstukken komen misschien neer op aarde, maar het is nog niet in te schatten waar dat zal zijn.

Het vrachtschip, de Progress M-27M, was vorige week gelanceerd met ruim twee ton spullen voor het ruimtestation ISS. Na opstijgen bleek dat er iets was misgegaan. De vluchtleiding kreeg met moeite gegevens binnen. Het toestel draaide waarschijnlijk langzaam om zijn as. De Russen probeerden tevergeefs het vaartuig weer onder controle te krijgen.

Het is nog niet bekend wat er precies is misgegaan, maar mogelijk is er een explosie geweest toen de Progress zich ontkoppelde van de draagraket.

Share

Comments

 1. galaxy zegt

  Hoeveel schade kunnen die brokstukken in bewoond gebied aanrichten?

  • Olaf van Kooten zegt

   De grootste brokstukken zullen niet heel groot zijn als ze op aarde terecht komen. Dat gezegd hebbende, als een brokstuk op je hoofd valt ben je vermoedelijk dood. Maar de kans is het grootst dat de brokstukken in zee zullen vallen.

 2. Enceladus zegt

  Even een praktische vraag: stel dat dit kreng toch op (bewoond) land valt en schade aanricht: hoe zit het dan met de schadevergoeding? Is er een soort internationale regeling voor dit soort zaken of moet de pechvogel (aangenomen dat hij/zij niet persoonlijk wordt getroffen) zelf maar zien dat hij in Rusland verhaal gaat halen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  PS: Hoe groot zou de kans zijn dat je deze vraag stelt en zélf wordt getroffen? 😉

 3. Deze kans is 100% !!

  ergens in een parallel universum

  Hier, daarentegen zal de kans een beetje kleiner zijn.

  grtz.
  Erik

 4. rudiev zegt

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: