29 september 2023

Verenigde Arabische Emiraten gaan de atmosfeer van Mars verkennen

Voorstelling van ‘Hope’. Credit: UAE Space Agency


Na India zal nog een land waarvan je het niet zou verwachten een missie naar Mars beginnen. De Verenigde Arabische Emiraten willen namelijk in 2020 een ruimtesonde lanceren, die de dampkring van de Rode Planeet zal gaan onderzoeken. De plannen zijn gisteren bekend gemaakt op een manier die past bij de flair en weelde van de Emiraten – epische muziek en computeranimaties die geprojecteerd werden in een door kroonluchters gevuld superdeluxe paleis aan het strand.

De naam van de missie zal Hoop (al-Amal) zijn en is volgens de bedenkers bedoeld als boodschap aan de Arabische wereld – “de missie naar Mars is een boodschap van Hoop aan de Arabische wereld, een oproep om jezelf te verbeteren en je land te verbeteren, een bewijs dat een Arabisch land stabiel kan zijn en wetenschappelijke vorderingen kan boeken”, aldus sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, heerser van Dubai.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Momenteel werken zo’n 75 mensen aan het project, maar dat aantal zal nog verdubbeld worden. Het is de bedoeling dat de sonde gelanceerd zal worden tijdens de wereldtentoonstelling van 2020 en tot 2023 zal functioneren. De totale kosten van het project zijn niet bekend gemaakt.

Bron: Mail Online

Share

Comments

 1. Folkert zegt

  Zou er olie zitten?

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ha ha! Woestijnzand (of iets dat daar op lijkt) in ieder geval in overvloed op Mars! 🙂

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Yochem zegt

  Ze kunnen niet met elkaar, maar ook niet zonder elkaar…

 3. rudiev zegt

  Van india sta ik niet raar te kijken dat ze naar mars willen, het land heeft voldoende knappe koppen die met technologie aan de slag kunnen en ze hebben natuurlijk al hun eigen ruimtevaartorganisatie met al de nodige ervaring. Maar van de VAE heb ik nog nooit een wetenschappelijke inbreng gezien, laat staan dat ik wist dat ze zich met ruimtevaart bezig hielden. Gaan ze dan alles zelf ontwikkelen of kopen ze technologie?

  En dan die foto.. ik vind het altijd maar zielig om die vrouwen zo te zien. Dat geld wat ze in de ruimtevaart steken kunnen ze beter in menselijk vrijheid steken.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Ach mijn persoonlijke begeleider is een moslima die geheel uit vrije wil er altijd zo bijloopt. Dus dat vrouwen ze gekleed moeten worden, dat is nou eenmaal hun cultuur. Natuurlijk ben ik het niet eens met het onderdrukken van vrouwen, maar dat is in de VAE volgens mij minder erg dan bij hun Saoedische buren (als in: niet zonder man de straat op en niet autorijden enzo). Maar met de kleding an sich heb ik geen moeite.

 4. Avatar foto Obelix zegt

  @rudiev

  Men maakt gewoon wat Drägerbuisjes vast onder een Drone. Samen met een paar camera’s, accu’s en zonnepanelen zal het geheel op een wind luwe dag worden gelanceerd. (Wie wil er woestijnzand in de bewegende delen ? )
  Als ze opstijgen op de eerste dag van de wereldtentoonstelling , is er toch goede Hoop (Al-Amal) dat die wentelwiel voor het eind van de tentoonstelling bij Mars aankomt. 😕 😛

  Paul

  • Paulus zegt

   Hé Obelix,

   Je bent toch niet zo onnozel dat je werkelijk denkt dat die VAE zo’n sonde lanceren?
   – – –

   @rudiev
   Vreemd argument gebruik je : beter geld in menselijke vrijheden dan in ruimtevaart steken.

   Hoor ik elders ( dan op Astroblogs.nl ) niet vaak ‘hetzelfde argument’ : beter geld naar gezondheid en voedsel dan naar ruimtevaart en natuurkunde ?

   Het is ons geld, en wij mogen beslissen. Wij willen ook onderzoek naar zaken die ons niet direct voordeel brengen, maar slechts onze nieuwsgierigheid prikkelen.
   En passant ontdekken we misschien wel hoe & waar de mensheid kan overleven, voor als de Aarde uitgeput is en/of onbewoonbaar geworden is…

   Nu betreft ’t het geld van de VAE. Zij hebben er het geld voor (over).
   Laat ze maar een satelliet sturen, hopelijk “op basis van eigen onderzoek”. Of bij hen nieuwsgierigheid de prikkel is, weet ik niet. Maar ik hoop dat hun ontwikkelaars en onderzoekers lekker overal rond neuzen. Gluren bij de buren en KENNIS (hoofdletters) opbouwen.

   Was het vergaren van kennis en informatie in Europa ook niet de ommezwaai van de religieuze/donkere middeleeuwen naar de huidige samenleving? Ondertussen werden ook de burgerrechten bedacht.
   [ Of de regeringsleiders van de VAE deze lessen ook kennen… ? ]

   En passant gebeurt er in de VAE misschien nog heel wat moois. 😀

   Groet, Paul

  • rudiev zegt

   Ik las ergens dat ze technologie van de chinezen gaan verbeteren, gaat om deze:
   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Wan_Hu_large.png
   🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: