14 juni 2024

Kolossale sterrenhoop-in-wording ontdekt met ALMA in de Antennestelsels

KJohnsonCropped_nrao

De helderste vlek rechts van het midden is de bolhoop-in-wording in de Antennestelsels, de rest is de moleculaire gaswolk.

Gebruikmakend van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) in Chili hebben sterrenkundigen een enorme, dichte moleculaire gaswolk ontdekt, die vermoedelijk een bolvormige sterrenhoop in wording is. De wolk wordt door de sterrenkundigen ‘Firecracker’ genoemd en hij bevindt zich in de beroemde Antennestelsels, de twee sterrenstelsels

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Even een aanvulling: we kennen wel meer bolhopen-in-wording, in de vorm van supersterrenclusters, maar die zitten al vol met sterren. Het object uit bovenstaande artikel is uniek, omdat het een bolhoop-in-wording nog zonder sterren is.

Speak Your Mind

*