2 december 2023

NASA bagatelliseert de ‘onmogelijke’ EmDrive raketmotor

Credit: NASA/Glenn Research Center

Ruim een week geleden ging wereldwijd het gerucht rond dat er bij experimenten uitgevoerd door de natuurkundige Harald White in opdracht van de NASA bij een testopstelling van een EmDrive – een van oorsprong Britse revolutionaire raketmotor – een kleine, maar meetbare stuwkracht zou zijn geproduceerd. Dit naar aanleiding van mededelingen die gedaan waren door Paul March, een medewerker van White bij NASA’s Johnson Space Center in Houston, op het NASA Spaceflight Forum. Direct werd gespeculeerd over science fictionachtige warp drives en sneller-dan-het-licht-interstellaire-reizen. De NASA heeft naar aanleiding van de commotie gereageerd en de behaalde resultaten sterk gebagatelliseert. De NASA werkt niet aan een warpmotor en de testen met de EmDrive motor kunnen onmogelijk een meetbare stuwkracht hebben geproduceerd, omdat daarmee de wet van behoud van momentum (feitelijk Newton’s derde wet, actie=reactie) zou worden geschonden, aldus NASA-officials in een verklaring. Je kunt simpelweg niet meer energie produceren dan je erin stopt en dat zou met deze resultaten wel het geval zijn. Brian Koberlein (Rochester Institute of Technology) denkt dat de gemeten stuwkracht in de vacuümruimte – schattingen geven aan dat deze tussen 50 en 70 micronewton zou liggen – veroorzaakt wordt door elektromagnetische lekkage van de testruimte of door een mogelijke interactie met het aardmagnetisch veld. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Binnenkort wordt voor het eerst een werkende EmDrive gelanceerd. Dan zal blijken of het mogelijk is om een raketmotor aan te drijven zonder enige vorm van brandstof.

    De controversiële EmDrive is gebouwd door de Amerikaanse uitvinder en ingenieur Guido Fetta. Hoewel uit diverse experimenten is gebleken dat een dergelijke motor werkt, lijkt het apparaat in strijd te zijn met een fundamentele natuurwet.

    http://www.sciencealert.com/the-impossible-em-drive-is-about-to-be-tested-in-space

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: