De Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons had eerder al de dwergplaneet Pluto en z’n grote maan Charon en de wat kleinere manen Hydra en Nix in het vizier, maar onlangs is ‘ie er ook in geslaagd om Kerberos en Styx te fotograferen, Pluto’s kleinste manen. Kerberos werd in 2011 ontdekt en is tussen 10 en 30 km groot, Styx werd een jaar later ontdekt en is tussen 7 en 21 km groot. Ze werden allebei met de Hubble ruimtetelescoop ontdekt. Hierboven zie je de animatie, die gemaakt is van de met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) gemaakte foto’s. Ze werden gemaakt tussen 25 april en 1 mei, toen de afstand van New Horizons tot Pluto meer dan 88 miljoen km bedroeg. Op iedere dag werden vijf opnames ieder met een belichtingstijd van 10 seconden gemaakt en dat leverde de animatie links op. Daar werd vervolgens het licht van Pluto en Charon van afgetrokken en dat leverde de middelste animatie op, helemaal rechts voorzien van de gekleurde banen van de vier kleine manen. Op 14 juli a.s. scheert New Horizons vlak langs Pluto en z’n vijf manen. Die dag zal ‘ie om pakweg 13.50 uur Nederlandse tijd op slechts 10.000 km afstand tussen Pluto en z’n maantjes door vliegen en van zeer dichtbij foto’s maken. Bron: NASA.
Blijft een gek idee dat New Horizons ná 14 juli elke dag weer verder verwijderd zal zijn van Pluto. Is er eigenlijk al een nieuw reisdoel vastgesteld? En zo ja, wanneer zal het daar dan langs scheren? En is bijsturen of zelf het in een omloopbaan brengen om een ander hemellichaam eigenlijk mogelijk of gaat New Horizons op de lange duur ons zonnestelsel verlaten?
groet,
Gert (Enceladus)
Ja, New Horizons gaat te hard om in een baan om Pluto te raken, dus meer dan een scheervlucht is niet mogelijk. Z’n volgende doel zal een Kuipergordel object zijn, maar welke dat wordt is nog niet vastgesteld. Zie: http://www.astroblogs.nl/2014/10/16/hubble-speurt-doelwitten-op-waar-horizons-na-pluto-heen-kan-gaan/ Maar ook daar zal alleen maar voorbij kunnen worden gevlogen.
Thanks! Weet jij of New Horizons daarna wordt uitgeschakeld of blijft men contact houden om metingen te kunnen doen als het toestel ons zonnestelsel verlaat?
Ik las dat het de grootste snelheid ooit bereikt door een Aards voorwerp buiten de Aarde heeft dus in theorie zou het de Voyagers in moeten kunnen halen (qua afgelegde afstand)?
groet,
Gert (Enceladus)
ja , er is een voorlopig nieuw reisdoel vastgesteld (“1110113Y” op de Hubble website of “PT1” bij het Newhorizons team) maar men is nog niet echt tevreden over dit doelwit : er was keuze uit drie , ver-verwijderde en ook ver van elkaar liggende doelen,
Voorlopig is dus gekozen om naar PT1 te gaan, dit doelwit is klein is, en het heeft ook geen sataliet. Dit doel heeft als voordeel dat het maar een kleine koersverandering vereist, zodat er daarna nog een ander doelwit te kiezen is, met het restant brandstof. Het heeft als grootste nadeel dat de exacte locatie nu nog niet goed bepaald kon worden (mbv van Hubble) omdat het doelwit zo licht zwak is. Daardoor zal het waarschijnlijk op grote afstand gepasseerd worden. Het alternatief is een veel groter doelwit (pt2 en ook pt3) , dus interresanter maar welke een forse koers verandering vereist , zodat er daarna geen brandstof meer over is. Wil echt alles weten hierover: de website voor de fijnproevers is die van planerary organisation, Emily is de meest vooraan schrijfster over kleine planeten : een recente blog van haar over pluto-charon is:
http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2015/04291753-new-horizons-sees-surface.html hier staat bv te lezen dat foto’s over pluto pas later zullen binnen druppelen.
groeten: Frank
http://www.waterwereld.nu/zeester.php
Dank voor de link naar die blog, Frank!
groet,
Gert (Enceladus)
Nee, NH wordt niet uitgeschakeld : er blijft een beperkt team contact houden , probleem is dat het contact maken met de NH erg duur is , daarvoor zijn de grootste radiotelescopen nodig. Nh blijft wel metingen doen , en ook is het belangrijk om zeer kleine afwijkingen in de baan van NH te volgen: deze kunnen wijzen op de lang voorspelde maar nog niet ontdekte tiende planeet.
In feite wordt op dit moment een financiering middel gezocht om de NH te kunnen volgen , Een maand na het contact met pluto-charon worden er beslissingen genomen :
– is Pt1 inderdaad het volgende doel.
– wordt erg (nog meer) geld gevonden om een tweede reisdoel na pt1 te bezoeken?
– is er hubble tijd beschikbaar om hubble naar nog kuiper belt objects te laten zoeken.
Er is in ieder geval meer hubble tijd nodig om de exacte locatie , koers van pt1 te bereken, pt1 bevindt zich aan de grens van wat nog meetbaar is.
– wordt er dan een nieuw team geformeerd en gaat dan het huidige NH team aan een nieuw project beginnen? (dat is nu het plan)
– Maar eerst moet NH Pluto-Charon gepasseerd zijn, zonder botsing met gruis , gecontroleerd worden of alles nog werkt , alle data overgeseind en de precieze koers berekenen.
Wordt tot een bezoek aan PT1 besloten dan volgt er een koerswijziging en daarna gaat NH een jaar in hibernatiestand.
(dit is eind vorig jaar besloten , door de team leider van het NH team).
groeten Frank
Je bent goed op de hoogte Frank. Ben je op een bepaalde manier betrokken bij NH?
groet,
Gert (Enceladus)