13 juni 2024

Kleine exoplaneten volgen cirkelvormige omloopbanen

exoplanet eccentricity plot

Onderzoekers van de universiteit van Aarhus (Denemarken) hebben de vormen gemeten van de omloopbanen van 74 kleine exoplaneten. Uit de metingen blijkt dat de banen van deze planeten doorgaans bijna cirkelvormig zijn. Eerder onderzoek heeft juist laten zien dat de omloopbanen van zware reuzenplaneten doorgaans sterk elliptisch zijn. Bij het onderzoek, dat onder leiding stond van de Belgische promovendus Vincent Van Eylen, is gebruik gemaakt van gegevens van Kepler. Deze satelliet registreert planeetovergangen, de momenten waarop planeten vanaf de aarde gezien voor hun ster langs schuiven. Afhankelijk van de stand en vorm van de omloopbaan van de planeet duren zulke overgangen langer of korter. De nieuwe resultaten kunnen worden gebruikt om de bestaande theorie

Share

Speak Your Mind

*