29 november 2023

Het gevecht met de differentiële flexure

Hallo, hier ben ik met een nieuwe opname van M51 die ik deze week getrokken had. Ik heb van mezelf de laatste tijd niet zoveel laten horen op deze blog, dus laat ik even van wal steken met wat ik de laatste tijd allemaal gedaan heb.

Deze foto is gemaakt in de nacht van de 13 op 14 mei 2015 in Diepenbeek, Belgi

Share

Comments

 1. Jürgen, mooie foto’s. En een mooi initiatief van je om die uitwisseling van je raw data beschikbaar te stellen. Te hopen dat ook anderen dat doen en er een soort van databank met vrij beschikbare astrofotografische gegevens komt.

 2. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Oei…. dat is een boel jargon voor 1 artikel (zelfs voor deze IT’er). Zoveel techniek doet me bijna denken dat dit de term hobby niet meer waardig is, wow!

  Ikzelf doe mijn fotografie met oneindig veel simpelere middelen. Een doodeenvoudige compactcamera die ik middels een, van hout en allumimium gemaakte constructie precies door een oculair laat ‘meekijken’ door mijn klassieke ‘elfje’. Toegegeven, plaatjes als die in deze blogpost vermeld worden zal ik nooit kunnen maken met deze middelen, maar het is er zeker niet minder leuk om!

  Mijn grootste trots is een animatie van een overgang van Io over Jupiter: https://youtu.be/BU_afzzbIQ4

  • Martin, ik ben ook niet zo van het technische, maar de video die je gemaakt hebt van die overgang is geweldig.

  • Avatar foto Monique zegt

   Heeee, ik herken jouw filmpje (Astrocorner) Ja, echt goed gedaan hoor Martin. Ik hoop dat het mij ook eens lukt. Simpele middelen of niet…des te meer bijzonder.

  • Jurgen Kobierczynski zegt

   Awel, Ik heb een beroepsmisvorming 🙂
   Alleen bij de toevoeging van de Astro Imaging Channel youtube link was ik aan het twijfelen.

   Maar het zijn echt problemen waarmee je te maken krijgt, en de frames schuiven langzaam op en je ziet dat in het resultaat, en de streepjes zijn hot pixels van de sensor die niet weggefilterd zijn door het gebruik van oude dark frames. Door die streepjes zie je meteen de richting van de flex.

   https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14236089255

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: