22 mei 2024

Kurz Gesagt over de Fermi Paradox

De beroemde Italiaanse natuurkundige Enrico Fermi riep ooit ‘Waar zijn ze?‘. Hij had het niet over de obers die lang weg bleven aan z’n tafel in het restaurant, maar over intelligent leven in het heelal. Als er in het heelal buiten de aarde intelligent leven bestaat, waarom hebben we daar tot op heden nooit enige glimp van gezien? Over deze ‘Fermi Paradox’ gaat onderstaande video van Kurz Gesagt.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Fraai gemaakt, deze video. Maar wat de inhoud betreft: er wordt teveel vanuit het hier en nu geredeneerd. Wie zegt dat er in het verleden niet allang contact is geweest met ‘aliens’? Er wordt nota bene in de video zelf aangehaald dat een type-3-civilisatie op ons zou overkomen alsof we met goden te maken hebben. Welnu, de overlevering op onze planeet wemelt van verhalen over goden die op Aarde kwamen. Het is wel erg makkelijk en eigenlijk ronduit kortzichtig om dat allemaal zondermeer af te doen als fantasie.

  Kortom: Misschien zijn er allang eens ‘aliens’ langs geweest en zitten we nu slechts in een tussenfase waarin ze even niet op bezoek komen. Of misschien hebben ze hun conclusies getrokken over ons en zijn ze elders aan het kijken omdat die planeten en civilisaties interessanter en/of kansrijker zijn?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Nico W zegt

  Jammer dat men nog steeds niet in staat is grote getallen goed te vertalen. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Korte_en_lange_schaalverdeling

 3. @enceladus Ik vind de video op het einde ook wat te melodramatisch, tikkeltje ovderdone naar mijn smaak. Ja, zou best kunnen dat we eerder al bezocht zijn. Maar stel je eens voor dat wij een type II of III beschaving zijn en ergens op een afgelegen planeet stuiten, waar beschaafd leven in een vroeg stadium is. Waarom zouden we daar geen contact mee maken? Meer algemeen: hoe zou je moeten handelen als mensheid als je op andere beschavingen zou stuiten? Direct wegwezen, contact zoeken en handel drijven, uitroeien á la de Spanjaarden tijdens de ontdekkingsreizen? Misschien moeten we daar eens over nadenken en kunnen we ons beter verplaatsen in een andere beschaving, die ooit op ons gestuit is.
  @Nico: welke fouten ben je tegengekomen in de video?

 4. Monique zegt

  Ik denk dat hij duidt op de verschillende benamingen.
  (billion = miljard (of duizend miljoen) 90.000.000.000 ninety billion lightyears, 90 miljard lichtjaren.
  Ja toch?

  Brainstorm:

  Stel dat alles eens precies andersom is dan we denken. Dus niet eerst de oerknal maar de eindknal. Dan zou je toch kunnen verklaren waarom men zich steeds blijft afvragen of wij niet eerder bezocht zijn?
  Snap je?
  Metafoor: Je haalt een gebreide trui uit en halverwege vraag je jezelf af hoe het mogelijk is waarom het uitgehaalde katoen zo gegolfd is. Is er ooit dan al wat mee gebreid (zijn wij ooit eerder bezocht)?

  http://www.astroblogs.nl/2015/04/08/wat-de-meest-verschrikkelijke-theorie-voor-de-mensheid/

  • Enceladus zegt

   Maar dan zou het universum toch niet uitdijen maar juist krimpen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Ja Gert, daar heb je een punt waar ik zelf ook al aan gedacht heb.
    Brainstorm:
    Het is maar hoe je het bekijkt (naar eerder of later vanaf dat punt)
    Om het duidelijker te maken (of moeilijker)
    Stel dat alles niet alleen andersom is wat we denken, maar anders gecodeerd is dan we waarnemen. Dus niet eerst de oerknal maar de eindknal opgetekend in een denkbeeldig spoorboekje. De ‘reis’ bestaat, maar op een andere manier. Dan zou je toch kunnen verklaren waarom men zich steeds blijft afvragen of wij niet eerder al die medepassagiers moeten zijn tegengekomen?

 5. Monique zegt

  Gert, deze dan? Brainstorm:
  A- Je zit in de metro, in die achterstevoren stoeltjes op de terugreis waarbij je kijkt naar de plaats van bestemming waar je vandaan kwam (uitdijend heelal)
  M.a.w. we gaan terug naar de oerknal, maar zien het uitdijend heelal

  of

  B- Je zit in de metro, in die achterstevoren stoeltjes op de heenreis waarbij je terugkijkt naar de opstapplaats waar je vandaan kwam (oerknal)

  Verder kan ik niks bedenken, mijn ‘harde schijf’ loopt even vast
  Smiley

  • Enceladus zegt

   Mooi gevonden, Monique, die metrostoeltjes-vergelijking.
   Maar op zich verklaart het toch nog niet dat we geen aliens tegen komen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Van welke tijdsrichting we er ook tegenaan kijken (vroeger > nu of toekomst > nu), maakt denk ik niet uit. De vraag blijft of we in het NU aanwijzingen tegenkomen dat we ooit bezocht zijn door type II en III beschavingen, die op de een of andere manier het Grote Filter hebben overleefd. Ik ben ze eerlijk gezegd nog niet tegengekomen.

    • Enceladus zegt

     Hoe is de technologie ontwikkeld waarmee de piramides zijn gebouwd, denk jij?

     En je weet dat er in de zee bij Japan (te Yonaguni) ook piramide-achtige bouwsels zijn gevonden?
     Inderdaad onderwater. M.a.w.: de zeespiegel heeft vermoedelijk aanzienlijk lager gestaan. In de laatste ijstijd (12.000 jaar geleden) was dat het geval en toen was Japan geen eilandenrijk, maar via land verbonden met Korea en China.

     Laat de piramide van Cheops nou in dezelfde tijd zijn gebouwd. Hoe verklaar je dat op twee zulke ver uiteen gelegen locaties ineens dezelfde soort gebouwen worden geconstrueerd?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Obelix zegt

      @ Gert
      Volgens mij neem jij zelf ‘Yonaguni’ niet au-serieus. 🙂

      Yonaguni ligt op een thans ondergelopen landbrug van Taiwan richting Japan. Niet nabij Japan of Korea.

      Die landbrug zou(!) zijn verdwenen/onder gelopen aan het eind van de ijstijd, zo’n 14.000 jaar geleden.
      De piramide van Cheops is zo’n 5000 jaar oud. Dat is nou niet bepaald “in dezelfde tijd [..] gebouwd.’
      Dát behoeft dan ook geen verklaring. 😛

      Of die ondergelopen ‘gebouwen’ dezelfde soort gebouwen zijn, als wat in Egypte te vinden is, is minimaal omstreden. De piramiden van Midden Amerika lijken al niet op die van Egypte, wat men ter plaatse in zee vindt, is niet eens met zekerheid door mensen(of goden) gemaakt. Het kan net zo goed een geologisch fenomeen zijn.

      Groet, Paul

      Overigens ligt de “Ring of Fire” eveneens over dit gebied. Het is dus maar de vraag, of wat men nu onderwater vindt, al zolang onder water ligt. Misschien is het veel recente de zee ingeschoven…
      – – –
      https://www.youtube.com/watch?v=7MKh2H9Aaxk

     • Enceladus zegt

      Meen je dat nou? Is de piramide van Cheops zoveel jonger?
      Dan ga ik mijn schoolgeld maar gauw terughalen. 😉

      Ik beweerde overigens niet dat Yonaguni nabij Korea lag, ik beweerde dat Japan destijds geen eilandenrijk was, maar wegens de lagere zeespiegel verbonden was met China en Korea.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Obelix zegt

      Cheops is qua ouderdom vergelijkbaar met Stonehenge en Newgrange (Ierland). 😉

      Of het zin heeft om je schoolgeld terug te vorderen, betwijfel ik.
      Die betalingen zijn immers gedaan in Hollandse Florijnen (HFl.) , en daar krijg je niks meer voor.

      Groet, Paul

 6. Yochem zegt

  Leuk gemaakt filmpje en erover debatteren hoort erbij op een blogsite als astro in mijn optiek, hoewel er in de samenleving nogal lacherig over gedaan wordt, omdat we vaak niet verder kijken als hier en nu en wat ik niet zie, er ook niet is.

  Toen Columbus Amerika ontdekte en de Spanjaarden in aanraking kwamen met de Inca’s werden deze compleet onder de voet gelopen, leeggeroofd en gehersenspoeld, maar dat was de eigenlijke eerste keer dat de (moderne) mens een geheel nieuwe vreemde maatschappij tegen kwam en in hun ogen een ketter maatschappij.
  Mochten we nu samenlevingen tegenkomen in de oerwouden van Brazilië, gaan we daar totaal anders mee om, we benaderen ze voorzichtig, brengen misschien voedsel (bananen) om vertrouwen te winnen, sturen een wetenschapper om een aantal dingen in kaart te brengen en laten hun in hun voor de rest in waarde, want eigenlijk hebben ze ons niet veel te bieden.

  Een buitenaardse beschaving, welke stellaire schepen bezit kan ons zien als Inca’s, maar als je al een aantal werelden bezit en ervaringen hebt opgedaan, waarom zou je dat doen? Dan kun je ons ook als wetenschappelijk object zien. Alsof je een mieren kolonie bestudeert, we vormen geen bedreiging voor hun.

  http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/13-04-2014/fragmenten/buitenaards-bezoek

  http://www.foia.cia.gov/collection/ufos-fact-or-fiction

  Algemeen bekende youtube link, maar weer een mooie plek voor hier:

  https://www.youtube.com/watch?v=glm_AjwdIPo

  PS. Ik heb een respect voor Coen Vermeeren, voornamelijk vanwege zijn “out of the box” denken.

 7. Het “Stargate” principe spreekt mij (gedeeltelijk) ook wel aan.
  Overal ter wereld vind je sporen uit het verleden die onverklaarbaar lijken
  en mogelijk naar buitenaards bezoek verwijzen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stargate_%28franchise%29

  https://youtu.be/7SVkWXXOqBw

 8. Monique zegt

  @Gert- Dat was mijn uitleg (aards transport 🙂 ) op jouw vraag over inkrimpen i.p.v. uitdijen, even los van ontmoetingen.
  Ik vind aliens eigenlijk helemaal niet zo’n fijn woord (te hoog Hollywood gehalte) Singuliers zou meer gepast zijn.

  @Arie- Citaat:” Ik ben ze eerlijk gezegd nog niet tegengekomen.”
  Denk jij dat je zou weten wanneer je ze wel bent tegengekomen?
  Ja, misschien bij uitzonderlijk toeval en dan heb je het ook nog niet meteen door.

  Vergelijking: als je iets met je vingers aanraakt wat gloeiend heet is trek je meteen je hand terug. Dat gaat sneller dan je kunt nadenken. Een nuttig menselijk veiligheidssysteem. Achteraf realiseer je de handeling pas.
  Als je iets met je vingers aanraakt waarvan je weet dat het heet kan zijn is het anders (je merkt achteraf wel wat de gevolgen zijn)

 9. Gelukkig, leven we niet op Kepler 22b (2,4x aarde diameter),
  want dan hadden er misschien te veel dino;s overleefd…!

Speak Your Mind

*