4 december 2023

Gaat lekker zo met die Russische ruimtevaart

Credit: Roscosmos

Binnen drie weken is er twee keer iets ernstigs fout gegaan bij de lancering van een Russische raket. Op 28 april ging het fout met het Progress M-27M (ook wel Progress 59 genoemd) ruimtevrachtschip, die na een lancering vanaf Cosmodrome Bajkonour in Kazachstan met een Sojoez 2.1A draagraket onbestuurbaar werd en snel ging rondtollen, waarna de Progress op 8 mei in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan neerstortte. Oorzaak van dit alles: de derde trap van de Sojoez raket. Vervolgens was daar de lancering gisteren (16 mei) van een Proton-M raket, ook vanaf Bajknour, die de 5,4 ton wegende Mexicaanse communicatiesatelliet Mexsat 1 in de ruimte moest brengen. Maar 497 seconden na de lancering ging het mis, toen op een hoogte van 161 km de derde trap van de raket, de Breeze-M trap, explodeerde. Alle wrakstukken van de raket en satelliet verbrandden vervolgens in de atmosfeer boven de regio Chita in Rusland, aldus Roscomos. Sinds de eerste lancering in april 20011 zijn er 116 lanceringen met een Proton-M raket geweest en in 11 gevallen daarvan ging het mis. Voor Rusland zijn deze twee mislukte lanceringen een ernstige tegenslag. Voor de bemanning in het internationale ruimtestation ISS is dat de geplande wisseling niet door kan gaan. Oorspronkelijk zouden op 13 mei de drie astronauten Terry Virts, Anton Shkaplerov en Samantha Cristoforetti terugkeren naar de aarde, maar dat is nu uitgesteld tot begin juni. Ook is de komst van drie nieuwe astronauten (Kjell Lindgren, Oleg Kononenko en Kimiya Yui), oorspronkelijk gepland voor 26 mei, uitgesteld naar eind juli. Roscomos wil eerst precies na gaan wat er mis is gegaan met de Sojoez raket, alvorens met een gerust hart astronauten naar het ISS te sturen.

Sarah Brightman moet nog even wachten voor ze de ruimte in kan. Foto: Sarah Brightman’s Facebook page

Oh ja en Sarah Brightman, de bekende Britse sopraanzangeres, die eigenlijk op 1 september a.s. naar het ISS had moeten vliegen – prijskaartje voor haar tiendaagse vlucht: naar schatting vijftig miljoen dollar – heeft op 13 mei laten weten dat ook haar vlucht is uitgesteld, voor onbepaalde tijd. Zag het denk ik even niet zitten om met een Russische Sojoez omhoog te moeten. No pay no cure geldt ook in de ruimtevaart, dus de Russen zullen nog even op hun geld moeten wachten.  Bron: Space.com + Universe Today + NASA Spaceflight + Spacepage.be.

Share

Comments

 1. Harry Keizer zegt

  Onlangs lanceringssoftware geüpdate naar windows 10?

  • Nee, ze hanteerden een nieuwe ‘launcher’ op een Android. 😀

   • Ja, en dat was hard nodig ook, wan dat deden ze nog met een ZX Spectrum 🙂
    http://nl.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

    • Enceladus zegt

     Mmm, destijds twijfelde ik tussen zo’n ZX en een C64. Het werd de Commodore. Met een cassettespeler erbij om programma’s in te kunnen lezen. En op zondag BASIC-programma’s opnemen van een NOS-radioprogramma (ben de naam van dat radioprogramma vergeten). Those were the days. 🙂

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Was dat niet Hobbyscoop?

     • Enceladus zegt

      Yep! 🙂
      Kon er maar niet opkomen…
      Ben jij destijds ook nog met cassettebandjes en BASIC in de weer geweest?

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

      Ik in iedergeval wel, maar nooit van de radio opgenomen… Heb nog twee C64’s op zolder staan… met alles erop en eraan. Binnenkort eens een keer aansluiten en good old games spelen op mijn grote TV… Pixels van meerdere cm’s op mijn scherm denk ik 😉

     • Ja, toen kon je de pixels nog terug vinden op het scherm 🙂

     • Avatar foto Monique zegt

      Dat valt o zo tegen Martin.. Ik heb dat eens met de oude Sony PlayStation geprobeerd (Lara Croft, Gran Turismo), het zag er werkelijk niet uit op zo’n groot beeldscherm.
      Mijn oudste zoon vroeg een tijdje terug of ik de oude Nes wilde opzoeken. Leek hem wel leuk. Nou, soms is het beter om iets wat vroeger helemaal geweldig was, niet meer voor de dag te halen. Er zijn hier heel wat spelcomputers de revue gepasseerd. De leuke herinneringen eraan bewaren, niet meer aansluiten.
      Smiley

     • Nee, die ronde heb ik overgeslagen, ik ben direct met een XT PC gestart, met 10 Mb harde schijf en 756 Kb (!) geheugen.

 2. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  De titel van dit blog was exact wat er in mijn hoofd omging bij het horen van het nieuws…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: