Hoe SpaceX begon

musk_final

Afgelopen week las ik een zeer interessant artikel over de ontstaansgeschiedenis van SpaceX en hoe topman Elon Musk zijn plan om muizen naar Mars te sturen uiteindelijk omzette tot een succesvol bedrijf dat een van de hofleveranciers van het ISS genoemd mag worden.

Graag zou ik het artikel integraal hier op de Astroblogs plaatsen, maar ik ben bang dat ik dan heel wat copyright-wetten aan mijn laars lap. Ik zal daarom deze korte samenvatting eindigen met een link naar het (Engelstalige) artikel zodat een ieder er ook van kan meegenieten.

Het artikel beschrijft hoe Elon in 2001 naar Rusland trok om goedkoop aan een raket te komen die hem in staat zou stellen om een plant of een paar muizen naar Mars te sturen. Het beschrijft op een enigszins humoristische manier hoe de Russen hem maar een raar mannetje vonden. Zijn Amerikaanse reismetgezellen vonden dat niet minder trouwens… Mede door deze Russische afwijzing is Elon dan maar zelf een raket gaan bouwen.

Elon had een flink kapitaal opgebouwd met de internetbedrijven PayPal en Zip2. Hij was echter van plan om bijna heel zijn kapitaal op te branden in zijn ruimte-ambities. Dit baarde de experts grote zorgen. Want hoewel het een flink kapitaal was, zou Elon met zijn 20 a 30 miljoen dollar misschien net een lancering kunnen uitvoeren. Elon had echter andere plannen en begon zijn eigen bedrijf SpaceX. Door zelf zijn motoren, raketten en capsules te bouwen en zelfs zo ver te gaan als het zelf bouwen van moederborden, sensoren, vluchtcomputers en zonnepanelen kon SpaceX de kosten enorm verlagen. En ondertussen financierde hij ook nog eens de startup Tesla, bekend van de elektrische auto’s…

Genoeg geïntroduceerd… lees het volledige artikel hier.

9 gedachten over “Hoe SpaceX begon

 1. Interessant. Ik dat artikel eens lezen.
  Waarom heeft hij inmiddels zelf nog geen muizen naar Mars gestuurd?
  Toch helemaal geen gek idee?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik denk dat er dan een boel mensen gaan klagen dat het zielig is voor de muizen…

   Dan liever mensen op een enkele reis sturen met Mars One, zullen ze wel denken 😉

   Elon had ook een plan met een broeikasachtig iets dat een plant op Mars zou moeten laten groeien. Dat was interessanter geweest. Doet me overigens ook denken aan het boek “The Martian” welke ik afgelopen week uitgelezen heb… (Dankzij Astroblogs gevonden!)

   • Ja, dat zal vast wel wat protesten opleveren, maar toch vind ik muizen naar Mars sturen geen gek idee. Zo kan worden uitgeprobeerd wat de invloed van een lange ruimtereis is.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  • Paul, jij was toch degene die enkele dagen terug advies vroeg over een Dobson telescoop? Ik weet niet wie jou berichten stuurt, maar zo gek vind ik het niet gezien jouw eerdere vraag.

 2. Musk had tesla bijna verkocht aan google, maar blies dat op het laatste moment af. De model s had wat kinderziekten waardoor klanten de bestellingen uitstelde. Door, blijkbaar, een goed team verkopers aan te stellen die alle reserveringen nabelde om ze over te halen toch de auto te bestellen werd tesla gered en stegen de verkopen en de winst van het bedrijf. Hierna annuleerde musk dus de verkoop van tesla.
  http://tweakers.net/nieuws/102612/google-stond-op-het-punt-om-tesla-over-te-nemen.html

  Inmiddels is de model s volgens mij alsnog een succes geworden en zijn er genoeg leuke filmpjes op youtube te vinden over het acceleratievermogen van de insane mode van deze elektrisch auto.

  Persoonlijk wel blij dat tesla, vooralsnog, zelfstandig blijft en niet in de armen valt van een grote techreus valt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.