28 februari 2020

Zijn de maantjes van Mars toch geen planetoïden?

Phobos

Phobos, gezien door de MRO.

Mars, de Rode Planeet, heeft twee piepkleine en onregelmatig gevormde maantjes: Phobos en Deimos. In de Space Age werd duidelijk dat beide maantjes donker van kleur zijn, vol met kraters zitten en een beetje een aardappelvorm hebben. Daarnaast hebben ze een nogal lage dichtheid en zijn Phobos en Deimos dus niet helemaal massief. Deze eigenschappen duiden erop dat beide objecten vermoedelijk door Mars zijn ingevangen vanuit de planeto

Comments

 1. Folkert zegt

  Met dat sneller en trager dan de moederplaneet, is dat niet andersom?

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Volgens de bron zou het zo moeten kloppen 😉

   • Enceladus Enceladus zegt

    Lijkt mij ook hoor. Onze Maan heeft ook een tragere rotatie dan wij hebben en drift dus langzaam weg. Dus juist bij een hogere snelheid crasht een maan uiteindelijk. Ik geef toe dat het tegen je gevoel ingaat, maar toch is het kennelijk zo.

    Hoe zit het eigenlijk met alle andere manen in ons zonnestelsel? Afgezien van Charon die locked is met Pluto (en feitelijk samen een dubbel-dwergplaneet zijn) zullen de meeste manen toch een snellere of juist tragere rotatie hebben dan hun moederplaneet? Beteknet dit dat op de zeer lange duur alle manen crashen of verdwijnen? En zo ja, is dat dan een kenmerk waaraan een zeer oud zonnestelsel zou kunnen worden kerkend: bijna geen manen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: