16 juni 2024

Waarom Mars ooit maanloos wordt

De manen van planeet Mars, Phobos en Deimos, bevinden zich precies boven de evenaar van Mars. Phobos is het grootst en draait als enige maan in ons zonnestelsel sneller rond Mars dan de planeet zelf rond zijn as draait. Uiteindelijk zal Phobos zich niet meer kunnen verzetten tegen de aantrekkingskracht van Mars en binnen 50 miljoen jaar te pletter slaan.

Deimos, de andere maan van Mars gaat steeds verder van Mars af. Deimos draait langzamer dan Mars zelf ronddraait en zal tenslotte door de zon aangetrokken worden.
Mars heeft dan geen manen meer.

Gebonden rotatie:

Regelmatige manen zijn manen met cirkelvormige banen ongeveer boven de evenaar van de planeet. Zij volgen hun baan in dezelfde richting als de aswenteling van de planeet. Die manen zijn waarschijnlijk samen met hun planeet ontstaan.

Onregelmatige manen zijn manen met een sterk gekantelde of een ovale baan, draaiend in tegengestelde richting dan regelmatige manen. Zij zijn meestal heel ver van hun planeet waar de getijdenkrachten veel zwakker zijn. en de aswenteling van de maan nog niet hebben kunnen ketenen aan de beweging rond de planeet.

De snelle Phobos komt op in het westen en gaat onder in het oosten met een omlooptijd van 7 uur en 40 minuten. Een waarnemer op het Marsoppervlak zal de maan elke dag dus drie keer zien opkomen en ondergaan. Deimos komt langzaam in het oosten op en heeft een omlooptijd van ruim 30 uur.
Wij zien onze maan steeds van dezelfde kant. Op Mars is dat precies hetzelfde.

Astronomie antwoorden
Wikipedia

Share

Comments

 1. Galaxy zegt

  Wat betekend dat voor Mars zelf? Als er geen manen meer om de planeet draaien.

  • Olaf van Kooten zegt

   Weinig. Phobos en Deimos hebben dusdanig weinig massa, dat hun invloed op Mars te verwaarlozen is. Hoewel bij de inslag van Phobos de planeet een flinke smakker te verwerken zal krijgen, maar zonder blijvende invloed. Of zal Phobos misschien niet inslaan, maar een ring vormen? Zou ook cool zijn 😉

   • Monique zegt

    Goeie vraag. Er zijn wel verschillende filmpjes over wat er gaat gebeuren als je onze maan weghaalt, maar wat er dan met Mars gebeurt (?) Zal ik moeten uitzoeken of daar iets over te vinden is. Ik denk dat het iig wel veel minder heftig is dan wat er met de aarde zou gebeuren.

    What if the moon disappeared?

 2. Nico W zegt

  Waarom legt men het effect niet uit met de wet van behoud van energie??

 3. Monique zegt

  Ik kan niet echt wat vinden over de eventuele gevolgen voor Mars als beide manen zijn verdwenen.

  Aarde: Zonder onze maan zouden de dagen op aarde er anders uitzien, korter. De maan remt de aarde af, waardoor hij 24 uur erover doet om een rondje rond zijn as te draaien.

  Mars: Misschien zou voor Mars ook zoiets gelden en gaat Mars iets harder draaien (ik doe een gok)

  Aarde: Leven op Aarde. Zonder onze maan zouden de oceanen veel langzamer op gang komen om te veranderen in een oersoep met bouwblokken van leven.

  Mars: Leven op Mars. Zonder de manen op Mars… Uhm, je hebt geen grote oersoep in de vorm van een oceaan op Mars. Er is geen snars op Mars 😛

  Dan Venus.
  Venus heeft geen maan en is volgens sterrenkundigen waarschijnlijk 2 keer geraakt door een planeetachtig object. De tweede zorgde voor zo’n harde klap dat Venus de andere kant op ging draaien.
  Smiley

  Zal Mars in de verre toekomst de andere richting op gaan draaien? Nah…zo’n klap zal Phobos toch niet gaan maken? Of wel?

  • Obelix zegt

   Quote : ” Aarde: Leven op Aarde. Zonder onze maan zouden de oceanen veel langzamer op gang komen om te veranderen in een oersoep met bouwblokken van leven. ”

   Tja, dus zonder maan zou de kans op vorming van leven minder zijn geweest, en als zich wel leven had gevormd zou dit misschien langzamer evolueren…


   Maar wat gebeurt er met het huidige leven als de Maan plots versneld van ons wegloopt – de maan verdwijnt, zoals de manen van Mars verdwijnen…. ?

   Groet, Paul

   • Monique zegt

    @ Paulix, Gelukkig is dat niet echt aan de orde dat onze maan ‘plots’ van ons afdrijft.
    Dat gaat heel geleidelijk (3,81 cm per jaar) Hoe de zon zich in de toekomst ontwikkelt is van directe invloed op het leven op aarde. Het proces dat de maan steeds verder van de aarde komt te staan duurt zo lang. De zon is al eerder gedoofd eer de maan verdwenen is. Aarde en maan (andere planeten in ons zonnestelsel) gaan samen ten onder.

    https://www.youtube.com/watch?v=69dpAdpx1dk

 4. Roland Boudry zegt

  De “marsbewoners” worden dan verzocht zich snel te reppen…

 5. Obelix zegt

  Sorry dat ik roet in het eten ga gooien, maar wat een ‘gelukkig toeval’ dat de mensheid de maanloze Mars nog gaan mee maken….

  Mars bestaat al zo’n 4,5 miljard jaar en nu zal binnen 15 (50?) miljoen jaar Phobos op Mars te pletter slaan; Deimos zal ‘in time’ ( kwantificering ? ) naar de Zon worden getrokken.

  Aangezien de beide maantjes rond Mars er uitzien als asteroïden, zullen het dat ook wel zijn.
  Dat betekend dat zij beiden niet 4,5 miljard jaar geleden zijn ontstaan in de nabijheid van mars, maar later zijn ingevangen.
  Hoelang geleden dat gebeurd/geweest is, is voor mij niet na te gaan. Misschien 100 miljoen jaar geleden, misschien wel een miljard jaar geleden. Feit blijft dat er voldoende tijd geweest is om, vóór of tegelijkertijd met deze 2 ( laatste ) maantjes, nog een heel assortiment van andere ingevangen asteroïden te herbergen….

  En waarom zou dat proces stoppen?
  De asteroïdengordel is ‘vlak om de hoek’ .
  Ondanks dat de zwaartekracht van Mars niet voldoende is ‘afgesteld’ op de snelheden van Deimos en Phobos, er zullen andere ingevangen maantjes komen. Ook al zullen die eveneens niet stabiel bij Mars blijven, Mars zal nooit maanloos worden.

  De titel boven dit artikel had beter kunnen luiden :
  – – – > ” Waarom Mars Nooit Maanloos Zal Worden. ”

  🙂 😛 😉
  Groet, Paulix

  • Monique zegt

   Vroeg of laat zal Phobos te pletter slaan of uit elkaar spatten (kan ook nog). Deimos beweegt steeds langzamer en komt in een gebied waar de aantrekkingskracht van Mars er nauwelijks meer toe doet. Vroeg of laat gaat Deimos de ruimte in en zal tenslotte door de zon worden aangetrokken.

   Quote: “Aangezien de beide maantjes rond Mars er uitzien als asteroïden, zullen het dat ook wel zijn”

   Ik lees op verschillende sites dat de oorsprong van beide maantjes niet bekend is. Het is nog steeds onduidelijk. Vermoedelijk is Deimos een planetoïde die rond Mars is gaan draaien. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het zou volgens wetenschappers kunnen gaan om meteorieten die zijn opgevangen door de aantrekkingskracht van Mars. Andere denken dat dit twee aparte hemellichamen zijn die net als Mars zich zouden hebben gevormd in dezelfde periode.
   Paulix vindt ze eruit zien als asteroïden, dus zullen het asteroïden zijn.

   Ik ben het niet met je eens dat Mars nooit maanloos wordt Paulix (ik schep wat roet van het eten af)

   Of de mensheid een maanloze Mars gaat meemaken?
   Nergens een berekening tegengekomen die aangeeft wanneer Phobos en Deimos niet meer van de partij zijn bij Mars. Men heeft het over vroeger of later, maar het staat in ieder geval ooit te gebeuren.
   Wat staat er eerder te gebeuren. De aarde zal ergens tussen de 1,75 en 3,25 miljard jaar vanaf nu niet langer leefbaar zijn volgens wetenschappers. De mensheid komt in de problemen als de temperatuur gaat toenemen. Temperaturen worden zo hoog dat zeeën verdampen. Dan houdt het op.

   • Obelix zegt

    Hallo Moniquixe,

    Je schetst een situatie die, ik kan je volgen, niet stabiel is. De huidige maantjes zullen verdwijnen.
    In het filmpje wordt gesproken over ‘fifty ( of fifteen ) million year’ voor Phobos ; Deimos zal ‘in time’ verdwijnen.

    Maar de banen van de asteroïden zijn waarschijnlijk net zo min stabiel. op termijn zullen er nieuwe maantjes bij Mars komen: ingevangen uit die Asteroïdengordel, welke de bron zal zijn geweest van de 2 huidige maantjes, en van misschien nog wel veel maantjes die Mars ooit heeft gekend. 😕

    Overigens zou het interessant zijn om terug te rekenen of de huidige maantjes wel 4,5 miljard jaar geleden bij Mars kunnen zijn ontstaan:
    – Hoe hoog was die baan van Phobos dan wel niet (elk millennium dichter bij Mars) ?
    – Hoe laag was die baan van Deimos, scheerde die toen door de (nu verdwenen) atmosfeer?

    – – –
    Nee, ik denk dat er geregeld nieuwe maantjes bij Mars zijn gekomen, sommigen sloegen te pletter, anderen kozen weer het ‘ruime sop’. Met Mars en Jupiter als geitenhoeders om de asteroïdengordel. 😀

    Groet, Paulix 🙂

    • Monique zegt

     Weet je wat…Mars wordt ooit tijdelijk maanloos. Voor hoelang Mars maanloos blijft is echter een verrassing.
     Gr Monix Smiley

     • Obelix zegt

      Eigenlijk had ik liever dat je mijn theorietje
      van ‘serieel nieuw ingevangen asteroïden die maantjes worden rond Mars’
      de grond in had geboord, omdat ….** ?
      [ ** – goede reden ! ]

      Maar goed ik zal met deze “Pyrrusoverwinning” tevreden moeten zijn.
      Snik Hoe Boe. :’-(

      Groet, Oplauix 😉

     • Monique zegt

      Paulpyrrus, je bent me d’r eentje. Wilde jij dan ‘oorlogje’ met me spelen?! Ik vind het best dat je mij met jouw theorietje probeert te sparren, maar het zijn de enige twee die bij Mars op visite zijn. Damn Paul…ik kan niet tegen huilende mannen.
      Smiley
      Het is op zich geen onaardige theorie hoor, vandaar mijn compromis.

     • Ja,, en mij wordt niks gevraagd. 🙂 🙂

     • Obelix zegt

      Hé Mardi, ben je er ook nog?

      Wil jij oorlogje spelen met mijn Monix?
      Of wil je juist mijn nieuwe theorietje opblazen?

      Ik VRAAG het je maar even…, voor de zekerheid. 😀

      Hoe je antwoord ook luit, leef je uit.

      Degaroeten, Paulus de B. 😉

 6. Monique zegt

  @Paulix “Hoe je antwoord ook luidt, leef je uit”?! Heb ik na jouw theorietje net het zweet van mijn voorhoofd gedept, ga je Mardi nog op een idee brengen. Smiley

  Gr, (je) Monix

  Eigenlijk zit ik zelf nu ook met een vraag wat door dit onderwerp is ontstaan. Het komt door het maantje Deimos wat steeds verder van Mars afgaat.
  Onze maan doet dat ook. Gaat ook (verwaarloosbaar) langzaam van ons af.
  Neem nou de appel die van de boom loodrecht naar beneden valt (zwaartekracht). De aarde trekt de maan aan, maar de maan trekt ook de aarde aan. Toch is het niet zo dat de maan als een appel naar de aarde valt. De maan draait om de aarde in een ronde baan door evenwicht, snelheid en zwaartekracht.

  Mijn vraag is: door wat (?) gaat onze maan dan langzaam van ons af?. “Valt” de maan steeds langzamer rond de aarde?
  Deimos draait langzamer dan dat Mars om zijn as draait. Die interactie is duidelijk.

  En dan bedenk ik nu ineens vraag 2. Stel dat wij in de toekomst de maan flink gaan volbouwen. Hij wordt zwaarder…wat dan?

  • Obelix zegt

   Ik weet zeker niet alles, ik leg alleen een vinger op een zere plek. 😀

   Deelantwoord op Vraag 2 –
   Als we de Maan gaan volbouwen, waar komen de bouwmaterialen dan vandaan?
   – Volgens mij is het ’t goedkoopste om die op de Maan te delven.
   -> De Maan wordt dan natuurlijk niet zwaarder of lichter, de maanmassa krijgt gewoon een andere vorm.
   – Komt die massa toch van elders, dan laat men het waarschijnlijk voorzichtig(!) landen. De vracht heeft dan ongeveer dezelfde snelheid als de Maan. Dus is er geen effect. De iets zwaardere Maan draait dan nog steeds om Aarde, en afstand wordt telkens iets groter…

   Je moet daar wel bij bedenken dat de Maan al een enorme massa is.
   Een paar miljoen busladingen zand extra op de Maan heeft niet echt invloed op de maanmassa.
   [ Net alsof je een kilo zandkorrels extra aan het Noordzee strand legt. Enig verschil is niet meetbaar. ]

   Groet, Paul

   { NB ik denk nog even na over vraag 1 😉 }

Speak Your Mind

*