Site pictogram Astroblogs

Waarom Mars ooit maanloos wordt

De manen van planeet Mars, Phobos en Deimos, bevinden zich precies boven de evenaar van Mars. Phobos is het grootst en draait als enige maan in ons zonnestelsel sneller rond Mars dan de planeet zelf rond zijn as draait. Uiteindelijk zal Phobos zich niet meer kunnen verzetten tegen de aantrekkingskracht van Mars en binnen 50 miljoen jaar te pletter slaan.

Deimos, de andere maan van Mars gaat steeds verder van Mars af. Deimos draait langzamer dan Mars zelf ronddraait en zal tenslotte door de zon aangetrokken worden.
Mars heeft dan geen manen meer.

Phobos en Deimos - Waarom Mars ooit maanloos wordt

Gebonden rotatie:

Regelmatige manen zijn manen met cirkelvormige banen ongeveer boven de evenaar van de planeet. Zij volgen hun baan in dezelfde richting als de aswenteling van de planeet. Die manen zijn waarschijnlijk samen met hun planeet ontstaan.

Onregelmatige manen zijn manen met een sterk gekantelde of een ovale baan, draaiend in tegengestelde richting dan regelmatige manen. Zij zijn meestal heel ver van hun planeet waar de getijdenkrachten veel zwakker zijn. en de aswenteling van de maan nog niet hebben kunnen ketenen aan de beweging rond de planeet.

De snelle Phobos komt op in het westen en gaat onder in het oosten met een omlooptijd van 7 uur en 40 minuten. Een waarnemer op het Marsoppervlak zal de maan elke dag dus drie keer zien opkomen en ondergaan. Deimos komt langzaam in het oosten op en heeft een omlooptijd van ruim 30 uur.
Wij zien onze maan steeds van dezelfde kant. Op Mars is dat precies hetzelfde.

Astronomie antwoorden
Wikipedia

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten