11 december 2023

Waar houdt intelligent buitenaards leven zich mogelijk mee bezig?

Laten we ervan uitgaan dat de aarde niet de enige planeet met levende wezens in het universum is. Het aantal leefbare planeten dat we ontdekken bij andere sterren neemt toe. De mogelijkheid van intelligent buitenaards leven is aanwezig. Op de galactische schaal zijn wij embryo’s. Waar houden zij zich mee bezig? Zijn wij te primitief om te begrijpen wat hun motieven zijn? Hoe zou zo’n buitenaardse beschaving eruit zien?
Er zijn 3 categorieën:

Een “type 1 beschaving” zou haar hele planeet kunnen voorzien van energie. Wij zitten ongeveer op 0,73 op deze schaal. “Type 1” kunnen we in de komende honderd jaar bereiken.

“Type 2 beschaving” zou een beschaving zijn die energie kan afnemen van haar lokale ster. Behoorlijk science fiction, maar is in principe mogelijk.

“Type 3 beschaving” zou simpelweg haar hele sterrenstelsel en de energie hiervan domineren. Een buitenaards ras dat dusdanig ver is dat zij voor ons als God lijken.

Mochten wij generaties van ruimteschepen maken die een bevolking voor duizend jaar kunnen ondersteunen, dan zouden wij het sterrenstelsel in 2 miljoen jaar kunnen koloniseren. Stel dat het een paar miljoen jaar kost om het hele sterrenstelsel te koloniseren en er mogelijk miljoenen, misschien wel miljarden, planeten zijn die leven kennen in het Melkwegstelsel. Als deze andere levensvormen aanzienlijk meer tijd gehad hebben dan wij…waar zijn de buitenaardse wezen dan?

Dit is de Fermi Paradox: Where Are All The Aliens? (deel 1)

De mogelijke oplossingen en ideeën (deel 2)
The Fermi Paradox II — Solutions and Ideas – Where Are All The Aliens?

Kurzgesagt

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mijn antwoord op de vraag waar alle aliens dan zijn: ze hebben in tegenstelling tot wat wij denken niet die enorme drang zich te verspreiden. Bedenk dat die type beschavingen en de indeling daarvan heel mooi bedacht is, maar niet door die aliens! Die typeringen hebben wij bedacht, die embryo’s op galactische schaal.

  Ik ga ervan uit dat ze er wel zijn, maar dat ze – voorzover een stuk verder dan wij – vooralsnog niet echt de behoefte hebben om naar ons om te kijken. Verder denk ik dat een veel verder gevorderde beschaving misschien veel minder geïntereseerd is in materiële zaken dan wij nu denken. Wij zijn maar embryo’s, remember.

  Tenslotte is het natuurlijk helemaal geen uitgemaakte zaak dat andere beschavingen op ons voor lopen. Misschien leven ze nog in het stenen tijdperk. Of wellicht loopt ze puur toevallig slechts een fractie op ons achter. Dan is de uitvinding van de stoommachine daar misschien wel hot news (pun intended).

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Monique zegt

   Gert, je haalt me de woorden uit de mond. Tijdens het bekijken van dat filmpje flitste die gedachte ook door mijn hoofd. Natuurlijk hebben wij die typeringen zelf bedacht, om ons ergens op te kunnen baseren (denk ik)

   Ah…andere beschavingen die nog in hun stenen tijdperk leven, “Type 0 beschaving” (Morula hihi). Ja, dat kan ook tot de mogelijkheden behoren. Laten wij die dan maar niet binnen honderd jaar gaan bezoeken. Beter ontwikkelen zij zichzelf naar een volgend stadium. Niet mee bemoeien, manipuleren of baasje spelen.
   Smiley

   BTW, ik heb de nieuwe trailer van The Martian in de Astrocorner gepost (ik vind dat de trailer al veel weggeeft van de film)

 2. gert1904 zegt

  Ah, die indeling, dat is de schaal van Kardashev, uit de jaren ’60. Zie:

  http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Kardasjev

  De definities van de categorieën worden in het filmpje wat slordig geformuleerd. 😅

  • Avatar foto Monique zegt

   Gert19april Dankjewel voor de link. Het gaat zelfs nog verder met hypothetische uitbreidingen (weliswaar uit de jaren ’60)
   Type 2 beschaving lijkt mij wel wat. Type 3 laat praktisch niks meer aan het toeval over, mij te georganiseerd (bestaan er dan nog vragen?)

   Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning.
   (Albert Einstein)

 3. Bas van Stapelberg zegt

  Zou snel doorvliegen als ik een Alien zou zijn.

 4. Theo Lockefeer zegt

  ik stuitte (:) ) toevallig op het volgende boek over deze materie :

  ¨ If the universe is Teeming with Aliens where is everybody ¨

  liefst 75 (!) oplossingen voor the Fermi Paradox en the problem of extraterrestrial Life

  boek geschreven door Stephen Webb

  uitgeverij Springer (2002)

  en dat het ¨de moeite waard is¨ ¨bewijst¨ het foreword by Martin Rees .

  persoonlijk heb ik problemen 😉 met oplossing 10 (ik citeer)

  Solution 10 God Exists
  Chance is perhaps God’s pseudonym when he does not want to sign.
  Anatole France, Le Jardin d’Epicure

 5. Timon van Dordt zegt

  Ik ben ervan overtuigd dat er op aarde al enige tijd aliens rondlopen. Ik behoor tot die categorie mensen van wie wordt gezegd dat ze in complotten geloven. Ik schaar mezelf echter niet onder de Niburu-aanhangers. Iedereen kan echter zelf de boeken erop nalezen. In hindoegeschriften worden gevechten beschreven in de lucht. In de Bijbel spreekt Mozes op de berg tot God. Er zijn talloze passages die wijzen op het bestaan van aliens. Ik geloof bijvoorbeeld niets van het idee dat piramides zouden zijn gemaakt door mensen. Het zou wel zeer toevallig zijn wanneer zowel in China, in Afrika en in Mexico piramides zijn gebouwd. Maar ja, geen 100 % wetenschappelijke onderbouwing…. Aan de andere kant worden dergelijke bewijzen toch wel erg hardnekkig ontkend.

  En misschien zijn wij wel het resultaat van een experiment opgezet door aliens. Wie weet. Wat is waarheid?

  • Enceladus zegt

   De waarheid is vermoedelijk dat we er niet achter komen…
   Tenzij ze inderdaad hier zijn geweest in hitsorische tijden en eerdaags weer eens op bezoek komen om te kijken hoe het hier gaat.

   Wat het piramide-argument betreft: ik ga hier wel in mee. ‘Plotseling’ op ver uiteen gelegen plaatsen op Aarde een sterl afwijkende bouwwijze, dat is wel héél erg toevallig.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • days of our lives zegt

   Wat jij als bewijs voor aliens ziet, vind ik niet sterk. Het zijn opgetekende verhalen die hoogstwaarschijnlijk in de loop van de jaren zijn bijgewerkt en aangepast, soms zelfs (bewust) verkeerd vertaald. Een psychose van de persoon die het meemaakte/opschreef, is een net zo plausibele verklaring als daadwerkelijk contact met een alien, of zelfs “echte” goden. Ik ga uit van de meest aardse verklaring en niet van allerlei interpretaties die nogal wat stappen overslaat van wat wij kunnen verklaren met de materie en kennis die op aarde aanwezig is. En alles is tot op heden te verklaren met de hier aanwezige kennis.

   Als er aliens zouden zijn geweest, moet er ook fysiek bewijs zijn. Dat is nooit gevonden. Niets van wat we hebben aangetroffen, duidt op niet-aardse oorsprong wat niet op natuurlijke wijze kan zijn ontstaan.

   Ik vraag me af waarom mensen in deze tijd de behoefte hebben om hun verre voorouders te degraderen tot incompetente mensen die niets konden bouwen. Begrijp me niet verkeerd hoor, maar onderschat de mens niet. Op dit moment hebben we ruimtescheepjes en satellieten in de ruimte geschoten, kunnen we wolkenkrabbers van 1 km. hoogte bouwen en gaat robottechnologie een deel van de menselijke arbeid al vervangen.

   Vergelijk dat wat we nu kunnen met destijds, het stapelen van grote stenen tot een piramide (een omslachtig, doch in essentie een eenvoudig principe). Ik zie eerlijk gezegd geen noodzakelijke stappen die zijn overgeslagen om zover te kunnen komen. Natuurlijk moet eens de eerste zijn gebouwd.

   Toen ik jaren geleden in Egypte was, heb ik een ander beeld gekregen van bouwwerken uit de oudheid. Die paar mooie exemplaren die er nog staan, zijn een uitzondering: de meeste piramides zijn in elkaar gestort tot een hoopje stenen. Blijkbaar is de “alien-technologie” verre van perfect, of zou het gewoon menselijk falen zijn?

 6. Theo Lockefeer zegt

  extraordinary claims need extraordinary evidence.

  @ Timon : je claim dat er al enige tijd aliens rondlopen : dat kan gerust in de categorie buitengewone claims gerangschikt worden toch ? welnu dan rust er op je schouders een buitengewone bewijslast.

  waar baseer je je bewijs op ? een goede toepassing van de wetenschappelijk methode heb je dan wel nodig lijkt mij.
  Geloven kun je alles (en als je het fout hebt kun je nog altijd biechten 🙂 ). geloof is niet voldoende voor een buitengewoon bewijs. Hoe die piramides gebouwd zijn moge onbekend zijn (maar misschien komen ¨we¨
  daar nog wel ooit achter ) maar onbekendheid gelijk linken aan aliens : ook daar lijkt me sprake van een vereiste
  van extraordinary evidence.

  Geschriften (vooral ook de bijbel met > 300 inconsistenties (=tegenstrijdigheid met gebrek aan innerlijke samenhang ) voldoen m.i. ook niet aan de extraordinary evidence eis.

 7. Avatar foto Monique zegt

  @Timon Thuis word ik altijd ‘gepest’ (knipoog) met mijn alienbloed. Ik heb een niet zo’n veel voorkomende bloedgroep (3,5% van de wereldbevolking), en de enige in de familie. Ik lach er altijd om, maar ben nog steeds op zoek waarom ik ‘puur’bloed zonder die Rhesus (aap) factor heb.
  Smiley
  Ik ben ook geen Niburu aanhanger, het meeste valt onder kostelijk vermaak. Toch zou ik willen weten of mijn bloedgroep gaat uitsterven. Zodra ik op internet erover ga zoeken dan kom ik meestal weer op ‘aliens among us’ en dat soort info uit. Bij Sanquin (bloedvoorziening) staat informatie die ik al weet. Daar heb ik ook tijdens mijn zwangerschappen mee te maken gehad. Rhesusprikken gekregen omdat mijn baby’s wel de gewone veelvoorkomende bloedgroep hadden (net als mijn man) Mijn bloed ziet een andere bloedgroep als ‘alien’ en stoot dat af.
  Wie is hier nou de alien (hihi)?
  Misschien wel het grootste deel van de wereldbevolking?!

  http://www.amazon.com/Bloodline-Gods-Unravel-Mystery-Reveal/dp/1601633653/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1432041209&sr=1-1&keywords=Bloodlines+of+Gods

  • Enceladus zegt

   Het lijkt me dat je die bloedgroep of van je vader of van je moeder hebt. Komt immers niet zomaar uit de lucht vallen toch?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Monique zegt

    Zover ik weet had mijn vader gewoon A positief en mijn moeder bloedgroep 0 negatief :-S

    • Obelix zegt

     ?
     Ooit een DNA-test gedaan? 😛

     [ Misschien ben ik iets te brutaal, …
     maar zoals hier boven wordt gesteld: “extraordinary claims need extraordinary evidence” ]

     Groet, Je Obelix
     XX

     • Avatar foto Monique zegt

      Haha, welnee. Ik ben er nou eenmaal, daar zal ik het mee moeten doen. Ik zal de ‘A’ wel van mijn vader hebben en ‘negatief’ van mijn moeder. Volgens mij stond er ook D – – ervoor op mijn bloedgroepkaartje. Maar toen mijn tas met portemonnee en rijbewijs werd gestolen was mijn bloedgroepkaartje ook foetsie.
      Als die bloedgroepen niet met elkaar rijmen dan zal ik wel een foutje zijn (een mutatiefoutje dan maar)
      Smiley

     • Enceladus zegt

      Die diefstal is natuurlijk gepleegd door aliens die jouw afkomst geheim willen houden. 😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d