28 februari 2024

Focus op: M61

Het mooie van een Huygens Astrovacance met veel heldere nachten is dat je er lang van kunt nagenieten. Ik heb nog niet alle opnames nabewerkt die ik heb verzameld in onze aprilweek in de Provence. Af en toe neem ik de tijd om er weer eentje op te pakken. Dit keer een plaat van Messier 61 en omliggende stelsels.

M061_20150414_ATIK383L_OOCT10_GC_L11x300s_RGB5x150sBin2_-20gr_DF_Flats_Bias_PI_PS2_labels

Op 5 mei 1779 ontdekte Barnabus Oriani M61 terwijl hij een komeet waarnam die vlak in de buurt stond. Ironisch genoeg zag Messier in dezelfde nacht M61 ook, maar hij dacht hij naar betreffende komeet keek. Op de 11e mei realiseerde Messier zijn vergissing en nam hij de nevel op als nummer 61 op zijn lijst met objecten die je niet met kometen moet verwarren…

M61 is spiraalvormig melkwegstelsel in het sterrenbeeld Maagd en is van de grotere stelsels binnen de Virgo-cluster. Met een diameter van meer dan 110.000 lichtjaar is het stelsel net iets groter dan ons eigen melkwegstelsel. M61 heeft een lichtkracht van 44 miljard zonnen. Het beetje licht dat ik op de CCD-chip heb gevangen is een restje fotonen dat zich 65 miljoen jaar geleden verzamelde en vertrok. En wel precies richting de plek in het universum waar ik, meegevoerd op onze Aarde, op 14 april 2015 – 65 miljoen later dus-

Share

Comments

  1. Harry Keizer zegt

    Mooie opname. Complimenten Paul!

  2. Andre van der Hoeven zegt

    Heerlijk om te zien dat jullie zo veel plezier hebben gehad. Ik kijk er naar uit om ooit een keer mee te gaan 🙂 Laat maar komen die foto’s… Komende keer ben ik weer niet op de vereniging (zit dan in Genève), maar hoop de laatste avond er zeker weer te zijn.

  3. Jan (H) zegt

    Leuk stukje en mooie foto.

Speak Your Mind

*