In de periode tussen 29 mei en 2 juni heeft de New Horizons ruimteverkenner van de NASA weer een nieuwe serie foto’s gemaakt van Pluto, de dwergplaneet aan de rand van ons zonnestelsel. De foto’s zijn gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) aan boord van New Horizons en de afstand tussen de verkenner en Pluto bedroeg toen tussen 50 en 55 miljoen km. Pluto (diameter 2368 km) draait in 6,4 dagen om z’n as en daarom zie je op de foto’s telkens een ander deel van Pluto, weergegeven met de centrale lengtegraad. De foto’s tonen steeds meer details op Pluto. Op dinsdag 14 juli – morgen precies over een maand, YES! – zal New Horizons met een snelheid van 13,8 km/s dwars door het systeem van Pluto en z’n manen vliegen, een scheervlucht die je op de volgende afbeelding weergegeven ziet:
Op die dag zullen alle instrumenten van de New Horizons zich uit de naad werken (mijn woorden, niet die van de NASA) om alles te fotograferen en meten, hetgeen op de recorders aan boord zal worden opgeslagen. Het zal maanden duren voordat al die gegevens vervolgens naar de aarde zijn gestuurd. Op dit moment bevindt de New Horizons zich 4.700.000.000 (4,7 miljard) van de aarde en z’n afstand tot Pluto is 39 miljoen km. Hieronder zie je een video, waarin wordt getoond wat men allemaal door deze missie naar Pluto en z’n manen wil bereiken.
#Plutotime
De NASA is naar aanleiding van de New Horizons missie naar Pluto en de naderende ontknoping op 14 juli een campagne begonnen die #Plutotime wordt genoemd. Het idee is de volgende: Pluto staat zeer ver weg en de hoeveelheid zonlicht die er valt is een stuk minder dan het licht dat we op aarde van de zon opvangen. Toch is er in de avond- en ochtendschemering een moment dat de hoeveelheid zonlicht op aarde net zoveel is als Pluto kan ontvangen. Dat moment wordt #Plutotime genoemd.
De NASA vraagt nu iedereen om op een moment dat het bij jou Plutotijd is (hier uit te rekenen) een foto te maken en die vervolgens via social media (Facebook, Twitter, Vine, Instagram, Flickr of YouTube) met de hashtag #Plutotime op het internet te plaatsen. Meer info over het hoe en waarom van deze actie vind je hier. Bron: NASA.
4 Juli is independence day niet de 14de 😉
Ja correct, ik heb het aangepast. Thanx!
14 juli 1789: Bestorming van de Bastille
14 juli 2015: Bestorming van Pluto
😉
groet,
Gert (Enceladus)
Wat een leuke actie zeg van NASA!