29 maart 2024

Is Mars toch geen warme, natte wereld geweest?

Credit: Robin D. Wordsworth

Mars is wellicht in het verleden toch geen warme, natte wereld geweest. In het kader van een nieuwe studie heeft men gekeken naar twee tegenovergestelde klimaatmodellen van de jonge planeet Mars. De resultaten suggereren dat als Mars miljarden jaren geleden koud is geweest, dit beter overeenstemt met de erosie- en drainagepatronen die vandaag de dag zichtbaar zijn op de Rode Planeet.

Om te achterhalen hoe warm de planeet Mars vroeger was, heeft men een reeks klimaatmodellen gedraaid die gebaseerd zijn op driedimensionale circulatiepatronen. Hierbij heeft men gekeken naar verschillende klimaatscenario’s en watermodellen, en deze toegepast op de omstandigheden op Mars van zo’n drie tot vier miljard jaar geleden – een periode die geologisch gezien het Late Nochiaan en Vroege Hesperiaan genoemd wordt. Bij het ene scenario is men uitgegaan van een warme, natte Mars met een gemiddelde wereldtemperatuur van 10 graden Celsius, terwijl men bij het andere scenario is uitgegaan van een koude, ijzige Mars met een gemiddelde temperatuur van -48 graden Celsius.

De betrokken onderzoekers hebben ontdekt dat het koude scenario veel waarschijnlijker is geweest dan het warme scenario. Dat komt ondermeer doordat Mars veel minder zonlicht ontvangt dan de aarde (57 procent minder om precies te zijn), terwijl de zon destijds (drie tot vier miljard jaar geleden) ook nog eens 25 lichtzwakker is geweest dan vandaag de dag. Daar komt nog eens bij dat Mars vroeger een extreme rotatie-as moet hebben gehad, waarbij de polen een beetje richting de zon gewezen hebben. Als gevolg hiervan moet veel poolijs gemigreerd zijn naar de evenaar, waar we vandaag de dag de meeste sporen vinden van waterafvoer en watererosie. Ondanks een reeks verzachtende omstandigheden, zoals een veel dikkere dampkring, zou Mars alsnog behoorlijk koud zijn geweest.

Als de tilt van de rotatie-as minder extreem is geweest, zou Mars een stuk warmer en natter geweest kunnen zijn. Echter, in dat geval zouden stroom- en erosiepatronen veel gelijkmatiger over het oppervlak verspreid zijn. De huidige verdeling van deze patronen komt veel beter overeen met het lokale smelten van bodemijs en niet zozeer met regen en stromend water. Natuurlijk is het laatste woord hierover nog niet gezegd, maar het blijkt erop dat een natte, levensvatbare Rode Planeet in het verleden een utopie is geweest.

Bron: American Geophysical Union

Share

Comments

  1. Dus geen leven op planeet Mars.

Speak Your Mind

*