2 december 2023

Komeetlander Philae mag voorzichtig weer aan het werk

philae_67P

De kleine komeetlander Philae wordt heel voorzichtig weer aan het werk gezet. Dat hebben wetenschappers van het Europese ruimteagentschap ESA woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Parijs – hieronder de integrale perconferentie op video. Maar voordat het zover is zal de lander, die afgelopen zaterdag na zeven maanden uit zijn

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Waar ik vooral op hoop is beeldmateriaal. Ik ben vooral benieuwd naar de veranderingen tov de laatste beelden die in november ontvangen werden. En dan is er natuurlijk het moment van dichtste nadering tot de zon. Hoe ‘ziet’ een komeetoppervlak er dan uit? Tot nog toe kennen we daar alleen de artists impressions van. Bewegend beeld zou helemaal gaaf zijn.

    • Dat zijn inderdaad vragen waar ik ook antwoord op hoop te krijgen. Steeds meer blijkt dat we ons eigenlijk gelukkig mogen prijzen dat Philae in deze schaduwrijke plek terecht is gekomen. Als ‘ie was geland op de geplande plek, dan zou het daar inmiddels door de nadering tot de zon veel te warm zijn geworden en zou ‘ie al in maart gestopt zijn, vanwege de te hoge temperatuur. Nu is het een stuk koeler en kan ‘ie tot aan het perihelium in augustus metingen doen aan de komeet, een unieke situatie. Het is alleen te hopen dat Rosetta genoeg dichtbij Philae kan komen om de communicatie te verzorgen. Hij mag niet te dichtbij komen, want dan krijg ‘ie te maken met uitgestoten deeltjes van 67P, die voor schade kunnen zorgen en die z’n navigatie in de war kunnen brengen (als uitgestoten deeltjes voor sterren worden aangezien raken de ‘star trackers’ van Rosetta in de war).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: