Site pictogram Astroblogs

‘Zwarte gaten hebben geen alles vernietigende ‘firewall’, omdat ze niet volmaakt zijn’

Credit: NASA/JPL-Caltech

Enkele jaren terug was daar de opzienbarende berekening van een groepje natuurkundigen [1]In hun inmiddels geruchtmakende AMPS-artikel – naar de auteurs Ahmed Almheiri, Donald Marolf, Joseph Polchinski en James Sully. onder leiding van Joseph Polchinski (Kavli Instituut), waaruit bleek dat de waarnemingshorizon van een zwart gat een allesverzengende ‘firewall’ is. Begin vorig jaar was daar al kritiek op door Stephen Hawking, maar nu is daar ook de natuurkundige Samir Mathur (Ohio State University) bijgekomen. Hij is niet zo maar de eerste de beste die reageert, want Polchinski en z’n makkers borduurden voort op Mathur’s werk over de combinatie van zwarte gaten en de snaartheorie. Die kwam in 2003 al aan met de theorie dat zwarte gaten in feite een soort van opeenhoping van snaren zijn, de hypothetische bouwstenen van de elementaire deeltjes. Hij sprak van ‘fuzzballs’, objecten met een enigszins ‘wazige’ begrenzing als waarneemhorizon, als ‘point-of-no-return’. Polchinski’s groep dacht dat die wazige begrenzing een firewall moet zijn, maar Mathur zegt in dit onlangs op de ArXiv verschenen artikel dat dat niet juist is.

Samir Mathur docerend voor studenten over de snaartheorie en zwarte gaten. Credit: Ohio State.

Waar het allemaal om draait is de zogeheten complementariteit van zwarte gaten, een hypothese die al in 1993 door Leonard Susskind (Stanford) en onze landgenoot Gerard ’t Hooft (Universiteit van Utrecht) is opgesteld en die zegt dat zwarte gaten een soort hologram zijn, die als een perfecte kopieermachine werken: alles wat de waarneemhorizon raakt zou een hologram vormen en die zou een perfecte kopie van het origineel zijn. Polchinski’s groep zegt dat zwarte gaten niet 100% complementaire zijn en ook niet kunnen zijn en dat daardoor die alles vernietigende firewall rondom ze ontstaat. Mathur zegt eveneens dat ze niet volledig complementair zijn, maar zijn berekeningen laten juist zien dat de waarneemhorizon helemaal geen allesvernietiger is, sterker nog als je een waarneemhorizon passeert heb je niets in de gaten. Volgens Mathur zijn zwarte gaten niet perfect en bestaan er geen twee exact dezelfde zwarte gaten. Hieronder Mathur in een debat van enkele weken geleden, waarin hij en andere natuurkundigen discussieert over de natuurkunde van nu, honderd jaar na de geboorte van Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie.

Bron: Ohio State University.

Voetnoten

Voetnoten
1 In hun inmiddels geruchtmakende AMPS-artikel – naar de auteurs Ahmed Almheiri, Donald Marolf, Joseph Polchinski en James Sully.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten