Site pictogram Astroblogs

Dawn ziet meer vreemde formaties op Ceres

We kenden al de mysterieuze heldere, witte vlekken op Ceres, de dwergplaneet waar de Amerikaanse ruimteverkenner Dawn al enkele maanden omheen cirkelt. Maar er zijn meer vreemde vormen op Ceres, zoals een formatie op het oppervlak die op een soort van piramide lijkt. Hierboven de grote versie, hieronder een uitsnede, met helemaal rechtsonder die vreemde formatie. De foto is 6 juni j.l. gemaakt door Dawn vanaf een hoogte van 4400 km en de resolutie is 410 meter per pixel.

PIA19574_header

De NASA schat de berg op bijna vijf km hoog. Linksboven ervan zie je een soort van diepe geul, met aan het uiteinde ervan weer zo’n beruchte witte vlek. Op dezelfde dag dat Dawn bovenstaande foto maakte werd onderstaande foto gemaakt, waarop je een andere witte vlek in detail ziet. De foto is bewerkt om het contrast wat hoger te maken. Wat opvalt is – naast de witte vlek – dat Ceres niet mooi rond is, maar nogal hoekig.

Ceres-June-6-Dawn-A-with-rays-CROP_v2

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Op Twitter zie je ook vreemde vormen op Ceres voorbij komen, zoals in deze tweet van Ron Baalke van de NASA, handelend over een op 9 juni gemaakte foto:

Nou, de laatste dan om het allemaal af te leren (Baalke’s foto is een uitvergroting van de centrale piek in de krater hieronder):

:bron: Bron: Universe Today + CNET.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten