De maan Europa van Jupiter is ongeveer zo groot als onze maan en sinds de Galileo missie in de jaren negentig naar Jupiter zijn er sterke vermoedens dat er onder de ijskorst van Europa een diepe, vloeibare oceaan is, een oceaan waar zich mogelijk leven bevindt. Deze week is bekend geworden dat een missie daar naar toe groen licht van de NASA heeft gekregen en dat men nu gaat beginnen aan het ontwikkelen (‘formulation’) van het ruimtevaartuig. De bedoeling is dat NASA’s Europa sonde ergens in de jaren twintig wordt gelanceerd en na enkele jaren bij Jupiter aan zal komen. De sonde zal geen baantjes om Europa draaien, maar om Jupiter. Dit omdat Europa continue straling ontvangt van Jupiter en dit schade aan het ruimtevaartuig zou aanbrengen. Vanuit z’n veiligere baan om Jupiter zullen regelmatig flyby’s langs Europa worden uitgevoerd – men hoopt zo’n 45 stuks – en tijdens zo’n flyby zal van dichtbij onderzoek worden gedaan aan het oppervlak en wat zich daar onder bevindt. De video hieronder vertelt daar meer over.
De NASA is niet de enige die Europa gaat bestuderen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat dat ook doen en wel met de JUICE missie. Het gaat druk worden daar bij Europa. Bron: NASA.
Mmm, dit snap ik niet helemaal: Baantjes om Europa draaien zou gevaarlijk zijn en baantjes om Jupiter veiliger? Maar Europa zelf draait toch om Jupiter? Of wordt het een sterk eliptische baan om Jupiter, waarbij dan maar slechts af en toe langs Europa wordt gescheerd?
Als straling zo’n probleem is, kan er dan eigenlijk überhaupt wel sprake zijn van een rover die op Europa zal landen? En als straling zoveel invloed heeft op de houdbaarheid van onze elektronica, wordt het dan niet eens tijd dat we stralinsgbestendige elektronica gaan ontwerpen?
groet,
Gert (Enceladus)
Ja het zal een elliptische baan worden. En nee, er landt bij deze missie geen rover op Europa. Stralingsproof maken van de elektronica is inderdaad geen gek idee.
Ik weet dat er nu geen sprake zal zijn van een rover. Wat ik bedoel te zeggen is dat als straling nu nog zo’n probleem is voor elektronica, een rover voorlopig dus nog niet kan.
groet,
Gert (Enceladus)
PS: Ik heb even gegoogled en de term blijkt ‘radiation hardening’ te zijn. Er wordt dus aan gewerkt. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_hardening
“ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDING THERE”.
Mies.
Wat bedoel daarmee Mies? Verklaar je nader…
Ken je klassiekers! Hij refereert naar 2010 (de film en het boek)
Idd, daar heb je gelijk in…drong pas later tot me door. Verder toch weer jammer dat het bij rondjes draaien blijft en NASA niet gaat landen op de maan.
Het grappige is dat je op vrijwel alle fora over astronomie wel iemand tegenkomt die deze quote plaatst. De film is overigens, net als de andere Space Odyssey-film, een absolute aanrader!
groet,
Gert (Enceladus)
Hmm,, een alternatieve elf steden tocht daar, zit er voorlopig dus niet in,, jammer 🙂
Al zou je er kunnen schaatsen (wat vermoedelijk door de geringe zwaarkracht een tamelijk koddig beeld zou opleveren), vooralsnog heb ik daar nog geen steden gezien. Maar vooruit, maken we er een elk-krater-tocht van! 😉