4 december 2023

Rosetta brengt verspreiding van water rond 67P in kaart

Klik voor een grotere versie.

Klik voor een grotere versie.

MIRO, het microgolf-instrument aan boord van Rosetta, heeft op juni 2014 voor het eerst de emissie van watermoleculen waargenomen in de coma van komeet 67P – op dat moment bedroeg de afstand tot de komeet zo’n 350.000 kilometer (vergelijkbaar met de afstand tussen de aarde en de maan). Vanaf dat moment hebben wetenschappers van het MIRO-team constant de verspreiding van waterdamp bij de komeet in de gaten gehouden, waarbij de eigenschappen gemeten zijn op verschillende plaatsen in de coma. Aangezien Rosetta zich vlakbij de komeet bevindt, kan het MIRO-instrument de verspreiding van water- en overige moleculen heel precies “ontleden”. Grondtelescopen en ruimtetelescopen in een aardbaan kunnen het waterdamp slechts heel globaal in kaart brengen en dan alleen in de buitendelen van de coma. Toen Rosetta de komeet naderde en MIRO de kern kon oplossen, is het instrument in staat geweest om water in de coma te detecteren. Dat kan op twee manieren: directe emissie van waterdamp en de absorptie van straling als gevolg van waterdamp. MIRO kan beide zaken waarnemen en heeft daarmee op 7 september 2014 een “waterkaart” kunnen maken van de coma. Aangezien het MIRO-instrument slechts

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: