23 februari 2024

Nog wat nieuwsberichten van het zwarte gatenfront

Credit: ESA/Integral/IBIS/ISDC

Er is altijd wel wat nieuws te melden over wat er zich allemaal daar boven ons hoofd in de uitgestrekte ruimte afspeelt, maar de laatste tijd is er zoveel nieuws dat sommige dingen gewoon blijven liggen – domweg geen tijd-puf-zin om daar iets over te schrijven. Daarom even in een notendop enkele nieuwsberichten die allemaal zwarte gaten als rode draad hebben – eh…. zwarte draad eigenlijk.

  • ten eerste het bericht dat na 26 jaar het zwarte gat V404 Cygni opeens weer tot leven schijnt te zijn gekomen. Het is een stellair zwart gat, waar een gewone ster omheen draait en dat op een voor ons veilige afstand van 8000 jaar staat, ergens in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). De Europese satelliet Integral heeft er onlangs een uitbarsting van waargenomen, hierboven in de afbeelding te zien. De laatste keer dat ‘ie zo’n uitbarsting mee maakte was in 1989, toen met de Japanse Ginga satelliet en vanuit het Russische MIR ruimtestation naar V404 Cygni werd gekeken. Bron: ESA.
  • Dan het nieuws dat sterrenkundigen er met behulp van de Japanse Subaru telescoop op Hawaï achter zijn gekomen dat de zogeheten ultra-luminous X-ray sources (ULX’s) allemaal erg krachtige uitbarstingen kunnen hebben omdat ze heel snel materie uit de omgeving opslurpen. Die ULX’en bevatten ook een zwart gat en ze worden beschouwd als een soort van neven van het bijzondere object SS 433, een microquasar in de Melkweg. Bron: Subaru.
  • Het volgende is niet echt nieuws, want ik heb het er al eerder over gehad, maar ik wil op deze plaats toch even melding maken van het goede artikel over de Fuzzball-hypothese van zwarte gaten van de natuurkundige, Samir Mathur, in Symmetry Magazine. Hieronder een schematische voorstelling van een ‘gewoon’ zwart gat en een fuzzball zwart gat.

    Lezen!

  • Dan nog een video over zwarte gaten: een poosje terug kwam Quanta Magazine met deze video, waarin het gaat over de vraag wat er gebeurt als je in een zwart gat valt. Boeiende vraag, die we volgens mij al eerder hier op de Astroblogs hebben behandeld. Maar ja, herhaling is de toverkracht van de reclame, zeggen ze.
Share

Speak Your Mind

*