Site pictogram Astroblogs

Enorme krater op Pluto ontdekt?

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Op recente opnames van New Horizons, die over twee weken langs Pluto zal vliegen, is een nogal opvallende structuur zichtbaar op de ex-planeet. Het lijkt namelijk alsof Pluto een gigantische inslagkrater heeft! Dit zou natuurlijk eigenlijk een contrast-effect kunnen zijn, of (nog erger) het gevolg van over-bewerken, maar toegegeven: het doet erg denken aan de (met schaduwen gevulde) inslagkraters op onze maan. Bovendien is de krater ook op eerdere opnames zichtbaar. Als het inderdaad een krater is, dan heeft-ie een disproportionele grootte ten opzichte van de omvang van Pluto.

Het geheel doet denken aan de 400 kilometer grote Saturnusmaan Mimas en z’n 130 kilometer grote Herschel-krater. Berekeningen hebben uitgewezen dat Mimas bijna aan stukken is geblazen door de inslag waarbij de krater is ontstaan en dat zou ook heel goed bij Pluto het geval kunnen zijn. Als de structuur op Pluto inderdaad een krater is, dan kunnen we aan de kant van Pluto tegenover de krater gigantische scheuren in het oppervlak verwachten.

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Natuurlijk houdt New Horizons niet alleen Pluto in de gaten, maar ook z’n grootste maan Charon. Ook hierbij is een ontdekking verricht: de noordpool van Charon lijkt namelijk een aardedonkere kleur te hebben en aangezien poolkappen vaak juist helder en ijzig zijn, wordt de noordpool van Charon een “anti-ijskap” genoemd.

Pluto charon new horizons 28 juni

Over ijs gesproken, op bovenstaande opname is een soort heldere richel zichtbaar op Pluto. Deze bestaat wellicht uit stikstofijs dat condenseert vanuit de ijle dampkring van Pluto, aangezien de afstand tussen de dwergplaneet en de zon weer langzaam aan het toenemen is. Stikstofijs condenseert natuurlijk niet zomaar: de temperatuur moet daarvoor onder de -210 graden Celsius liggen! Brrr….dat weer eens wat anders dan een hittegolf 😛

Bron: Universe Today

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten