30 november 2023

Prachtige opname van dikke zonne-uitbarsting

solar eruption

De zon is de laatste tijd behoorlijk actief, waarbij regelmatig gigantische slierten van sterrenstof het heelal ingeslingerd worden. NASA heeft nu een video gepubliceerd van zo’n zonne-uitbarsting, waarbij heet gas en hoogenergetische deeltjes uitgestoten werden. De eruptie ontwikkelde zich tot een behoorlijke coronale massa-ejectie (CME), die een paar dagen later een milde geomagnetische storm op aarde veroorzaakte.

Het gaat om een time-lapsefilmpje dat vier uur samenvat in een dikke minuut. De uitbarsting, die dateert van 18 juni, werd gefilmd door het Solar Dynamics Observatory van de NASA.

De beelden worden getoond in een bepaalde golflengte van extreem uv-licht dat materiaal in de lage delen van de atmosfeer van de zon extra zichtbaar maakt. In de video is dat materiaal rood.

Share

Comments

 1. J. Bronkhorst zegt

  Kunnen zonne-uitbarstingen ook geluidsgolven teweeg brengen, die uiteindelijk op de aarde hoorbaar zijn voor mens en dier?
  want meerdere malen is de laatste tijd een onverklaarbaar geluid te horen geweest in bijvoorbeeld Pijnacker, Gouda meest in zuiden van Nederland.
  http://www.radio1.nl/…/338968-TrendingVandaag:%20Mysterieus…

  Ik wil hier graag meer over weten en heb interesse in de mening van anderen.

  groetjes Jolanda

  • Enceladus zegt

   Geluid kan zich alleen in lucht voortplanten en niet in het luchtledige. In de ruimte is er dus geen geluid. Een raketmotor bijvoorbeeld, hoor je hier op Aarde met bulderend geluid zijn werk doen. In een ruimteschip hoor je de motor natuurlijk ook. Maar zou je buiten in de ruimte zijn en je zou een ruimtepak hebben dat geluid door zou laten, dan hoor je h-e-l-e-m-a-a-l niets van dat geluid.

   De link naar radio1 werkt helaas niet. Ik zal elders op internet zoeken om te kijken of er iets over kan vinden, maar ik vermoed dat dat geluid echt iets is wat hier gewoon op Aarde wordt veroorzaakt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Enceladus zegt

   Inmiddels gevonden. Deze link is compleet: http://www.radio1.nl/item/338968-TrendingVandaag:-Mysterieus-geluid-jaagt-mensen-stuipen-op-het-lijf.html

   Het lijkt mij stug dat de zon hier iets mee te maken heeft. Zeker ook omdat het geluid vooral ’s nachts te horen zit. Dan staat de zon immers aan de andere kant van de Aarde.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • J. Bronkhorst zegt

    Beste Enceladus,

    Dank je wel voor de reacties op mijn vraag.

    Ik vind de uitleg die men aan het mysterieuze geluid geeft ook niet aannemelijk.
    Ook ik ging ervan uit dat de zon-uitbarstingen hier iets mee te doen hebben.

    Wat misschien nu wel iets tot overweging geeft;
    Er zijn 5 potvissen aangespoeld voor de kust van Texel.
    Zou dat iets te maken kunnen hebben met dat geluid wat hoorbaar is geweest, de dieren uit koers hebben gebracht.
    De potvissen zijn intussen allen overleden – helaas.

    Wat zou volgens lezers van mijn vraag – het geluid dan wel kunnen zijn?
    Ik ben zeer benieuwd.

 2. @ Enceladus/Gert
  Wat wij als geluid waarnemen is een trilling van een stof. Deze trilling is niet beperkt tot lucht, een gas, om zich in voort te bewegen, maar kan ook in vloeistoffen en vaste stoffen bewegen.

  @ J.Bronkhorst
  De zon produceert geen geluid zoals wij dat kennen omdat er in de ruimte geen transportmedium aanwezig is om deze trillingen naar de aarde te transporteren. Je hebt wel filmpjes op internet die je het geluid van de zon, of planeet, laat horen, maar dit is eigenlijk gewoon een elektromagnetische frequentie die naar voor ons hoorbaar geluid is omgezet.

  Wel zou straling van de zon effecten in onze atmosfeer kunnen veroorzaken wat dan weer een geluid zou kunnen genereren, maar volgens mij was zoiets niet zomaar hoorbaar met ons gehoor doordat we maar een beperkt aantal frequenties kunnen horen en of omdat het gewoon te zacht is.

  Ik weet niet wat het geluid moet zijn wat men hoort, maar er zijn meer meldingen van vreemde geluiden van over de hele wereld.
  http://www.livescience.com/4897-earth-hum-sounds-mysterious.html
  http://endoftheamericandream.com/archives/what-are-the-strange-noises-in-the-sky-being-heard-all-over-the-world
  http://www.sott.net/article/240863-Strange-Sounds-in-Sky-Explained-by-Scientists

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: