24 september 2023

Spiraalarmen vormen de redding van baby-planeten

Stille opname van de computersimulatie, waarop de planeetvormende schijf (inclusief spiraalrmen) zichtbaar zijn na een paar eeuwen evolutie.

Stille opname van de computersimulatie, waarop de planeetvormende schijf (inclusief spiraalrmen) zichtbaar zijn na een paar eeuwen evolutie.

Astronomen hebben wellicht een antwoord gevonden op een hardnekkig vraagstuk met betrekking tot de formatie van rotsplaneten zoals de aarde. Astronomen worstelen namelijk om te verklaren hoe kleine stofkorreltjes kunnen samensmelten tot grotere objecten, voordat ze in de centrale ster gezogen worden.

Dat zit als volgt: jonge sterren worden omringd door een wervelende schijf van gas en stof. Hierin zullen stofkorrels ontstaan, die samensmelten tot kiezels en vervolgens tot keien. Dit proces van accretie gaat dan door, als keien en rotsblokken samensmelten tot planetesimalen, protoplaneten en uiteindelijk planeten.

Klinkt allemaal leuk in theorie, maar wetenschappers kunnen niet goed verklaren hoe keien en rotsblokken samensmelten tot planetesimalen. Dat komt doordat er binnen de planeetvormende schijf een drukgradi

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: