6 juni 2023

NASA gaat prototype van Marsvliegtuig binnenkort uittesten

mars glider

Als mensen zich ooit op Mars willen vestigen, dan hebben we een manier nodig om ons snel over de planeet te verplaatsen. Je kunt natuurlijk Marsauto’s maken, maar het is veel beter om het vervoer via de lucht te regelen. Op die manier kun je het Marsoppervlak veel sneller verkennen, dus hebben we een soort Marsvliegtuig nodig.

Een eerste prototype zal binnenkort getest worden door NASA. Het voertuig is feitelijk een boomerang-vormig zweefvliegtuigje, die Prandtl-m is gedoopt. Hmm, bekt niet echt lekker, als je het mij vraagt. Anyway, het prototype zal later dit jaar losgelaten worden vanuit een stratosfeerballon op 30 kilometer hoogte (op aarde welteverstaan).

De definitieve versie zal wellicht in 2020 meegestuurd kunnen worden met de nieuwste Marsrover. In dat geval zal het vliegtuig natuurlijk niet losgelaten worden vanuit een ballon, maar gewoon rechtstreeks vanuit de ruimtesonde waarmee het geheel naar Mars gestuurd zal worden.

Oh, trouwens: het prototype is niet geschikt voor menselijke passagiers en dat geldt vermoedelijk ook voor de definitieve versie. In plaats daarvan wil NASA het vliegtuig vol hangen met camera’s en dergelijke, om hiermee de Rode Planeet in detail te bekijken. Het voordeel boven een rover is het feit dat het vliegtuig in 10 minuten tijd wel 20 kilometer moet kunnen afleggen 😀

Als de missie een succes zal worden, zal NASA ongetwijfeld nieuwe versies van het vliegtuigje gaan ontwikkelen, dit keer wellicht w

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Wat ik me afvraag: hoe blijft het toestel in de lucht? Er is toch maar heel weinig luchtdruk op Mars? En je hebt toch luchtdruk nodig voor de draagkracht van de vleugels? Een vliegtuigje op de Maan zou daarom toch volstrekt uitgesloten zijn? Of zit ik er nou helemaal naast?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Het wordt volgens mij meer een soort drone, waar ze camera’s en andere apparatuur aan hangen. Mensen kunnen er niet mee worden vervoerd. Zo’n lichtgewicht drone zal denk ik in staat zijn om gebruik ter maken van het kleine beetje ‘luchtdruk’ dat de ijle atmosfeer van Mars heeft.

  • Volgens mij compenseer de aantrekkingskracht (0,38 ten opzichte van de Aarde)
   enigszins, de luchtdichtheid (0,7% ten opzichte van de Aarde op Aarde vind je de zelfde luchtdichtheid op 40 km hoogte)
   zodat er toch nog een beetje normaal gevlogen kan worden 🙂

  • Avatar foto Monique zegt

   Het gaat waarschijnlijk niet om hetzelfde soort Mars vliegtuig, maar dit exemplaar (link) maakt gebruik van de Mars atmosfeer wat bestaat uit 95% kooldioxide. Er is een systeem ontworpen waarbij magnesiumpoeder direct verbrandt met kooldioxide.
   http://www.wickmanspacecraft.com/marsjet.html

   Ik heb de vraag hieronder al eerder gesteld en kan geen goed antwoord daarop vinden.

   Wat gebeurt er met een kapotte satelliet die in een baan rond Mars gaat? Stort dat ding na verloop van tijd neer?
   Is dat al eens gebeurd zodat er afval op Mars ligt?
   Bij ons verbrandt een deel in de dampkring.
   Onze dampkring bevat 78% stikstof, 20,9 %zuurstof, beetje argon, neon, helium 🙁 methaan, krypton en waterstof.
   De dampkring van Mars bestaat voor 95% uit kooldioxide, 3% stikstof (en nog wat sporen van argon, waterdamp, koolmonoxide, zuurstof en waterstof, haast verwaarloosbaar)

   Wel iets over de Mars Climate Orbiter.
   Quote ” Op 23 september 1999, terwijl de Mars Climate Orbiter een baan rond Mars aannam, verloor NASA het contact met de ruimtesonde, dat vermoedelijk vernietigd werd in de atmosfeer.”
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_Climate_Orbiter

   • zetje01 zegt

    Er ligt zeker afval op mars. Uit mijn hoofd:
    Recent nog onderdelen (die hele capsule) van het ruimtevaartuig waarmee Curiousity geland is. Ik dacht ook dat Curiousity al snel gassen (koolwaterstoffen) rook/detecteerde in de atmosfeer die niet verwacht waren. Later bleek dat het waarschijnlijk gassen waren, die waren vrijgekomen bij het neerstorten van die capsule
    Daarvóór hebben de wagentjes Spirit en Opportunity hun platforms (met parachutes en ballonnen) achtergelaten.
    Ook de russen hebben nogal wat sondes gecrashd. Ik dacht een paar maanden geleden op deze site een samenvatting te hebben gezien van alle missies naar Mars, en de Russen hadden nogal een slecht track-record in deze.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: