Site pictogram Astroblogs

NASA gaat prototype van Marsvliegtuig binnenkort uittesten

mars glider

Als mensen zich ooit op Mars willen vestigen, dan hebben we een manier nodig om ons snel over de planeet te verplaatsen. Je kunt natuurlijk Marsauto’s maken, maar het is veel beter om het vervoer via de lucht te regelen. Op die manier kun je het Marsoppervlak veel sneller verkennen, dus hebben we een soort Marsvliegtuig nodig.

Een eerste prototype zal binnenkort getest worden door NASA. Het voertuig is feitelijk een boomerang-vormig zweefvliegtuigje, die Prandtl-m is gedoopt. Hmm, bekt niet echt lekker, als je het mij vraagt. Anyway, het prototype zal later dit jaar losgelaten worden vanuit een stratosfeerballon op 30 kilometer hoogte (op aarde welteverstaan).

De definitieve versie zal wellicht in 2020 meegestuurd kunnen worden met de nieuwste Marsrover. In dat geval zal het vliegtuig natuurlijk niet losgelaten worden vanuit een ballon, maar gewoon rechtstreeks vanuit de ruimtesonde waarmee het geheel naar Mars gestuurd zal worden.

Oh, trouwens: het prototype is niet geschikt voor menselijke passagiers en dat geldt vermoedelijk ook voor de definitieve versie. In plaats daarvan wil NASA het vliegtuig vol hangen met camera’s en dergelijke, om hiermee de Rode Planeet in detail te bekijken. Het voordeel boven een rover is het feit dat het vliegtuig in 10 minuten tijd wel 20 kilometer moet kunnen afleggen 😀

Als de missie een succes zal worden, zal NASA ongetwijfeld nieuwe versies van het vliegtuigje gaan ontwikkelen, dit keer wellicht w

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten