Astronomen maken zich op voor een close encounter tussen twee bijzondere sterren. Hierbij zal een compact sterrenlijk (een neutronenster) vlak langs een jonge, heldere hoofdreeksster vliegen.
De neutronenster is slechts 20 kilometer groot, maar weegt meerdere zonnemassa’s. Het object heeft een superkrachtig magnetisch veld en stoot 7 keer per seconde bundels van radiostraling uit – het is dus ook een pulsar. De pulsar (die PSR J2032+4127 is gedoopt) draait rond een massieve jonge ster, die door het leven gaat als MT91 213. Deze ster is slechts een paar miljoen jaar oud, weegt ongeveer 15 zonnemassa’s en geeft 10.000 keer meer licht af dan onze moederster.
De hoofdreeksster behoort tot de zogenaamde Be-sterren – dat zijn exemplaren die massa verliezen middels een krachtige “wind” vanaf het oppervlak (net zoiets als de zonnewind, maar dan aan de stero
“… weegt [..] zonsmassa’s … ” 🙁
😉
25 jaar? 2018 – 25 = 1993. Wat was er toen te zien dan?
groet,
Gert (Enceladus)
http://arxiv.org/pdf/0908.2626.pdf
Hoi Gert,
dat was ook mijn eerste ingeving.
Als ik bovenstaand artikel interpreteer (Engels is niet mijn ding), denk ik dat dat ster en pulsar recent ontdekt zijn(2009). Men wist in elk geval toen nog niet dat het een binair stelsel was.
Groet, Paul
Obelix, we hebben de hoofdprijs!. Exact gelijk gepost!! 🙂
IK was het eerst. 😛
Daarom sta ik vooraan. Jammer voor jouw. 😀
[ Zijn er ook smileys die verwaand kijken? ]
Geen idee,, maar volgens mij was een avondje naar de disco toen spectaculairder 🙂