9 december 2023

Wat kunnen we verwachten van de flyby van New Horizons langs Pluto op 14 juli a.s.?

pluto-newhorizons
Op dinsdag 14 juli a.s. zal de Amerikaanse ruimteverkenner New Horizons dicht langs de dwergplaneet Pluto en z’n manen vliegen – een gebeurtenis waar je vast en zeker van gehoord hebt, tenzij je sinds de lancering van de verkenner op 19 januari 2006 onder een steen hebt gelegen. Na een vlucht van bijna tien jaar komt de New Horizons dus aan bij deze voormalige planeet (sinds 24 augustus 2006 is ‘ie een dwergplaneet) en op die dag zal alles aan boord gericht zijn op het fotograferen en meten van deze buitenpost van ons zonnestelsel. Hier een kort overzicht van wat we allemaal kunnen verwachten, waarbij we eindigen met een video over de verwachtingen.

Pluto-Encounter-Trajectory

 • De dichtste nadering vindt plaats op 14 juli om 13.49 uur en 57 seconden Nederlandse tijd, als Pluto op 12.500 km afstand wordt gepasseerd. In de afbeelding hierboven zie je hoe ‘ie precies door het systeem van Pluto en z’n manen zal scheren (tijden zijn in UTC, tel er twee uur bij voor Nederlandse tijd).
 • Er zijn twee camera’s aan boord die alles tijdens de flyby zullen vastleggen:
  • De Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI), die met een veldgrootte van 0,29
   Share

Comments

 1. Robert zegt

  Leuk stukje!

  Ik vraag mij 2 dingen af:
  – Waarom is het met de Hubble telescoop niet mogelijk om scherpe foto`s te maken van Pluto?
  – Hoe weten ze welke trajectory new Horizon zal nemen bij het passeren van Pluto? Is er iets bekend over de massa, en aantrekkingskracht?

  • zetje01 zegt

   Hubble is gebouwd (en in een baan om de aarde gebracht) vooral om heel lichtzakke objecten te observeren, en niet zozeer om extreem te vergroten. Voor zover ik weet althans.

 2. Dank je wel! Over je twee vragen het volgende: wat Hubble betreft is het antwoord eenvoudigweg de afstand. De afstand tussen Hubble en Pluto is te groot om echt scherpe foto’s te krijgen – de dwergplaneet is op foto’s gemaakt door Hubble maar drie pixels in diameter. Wat je tweede vraag betreft: de tweede afbeelding in de Astroblog toont het berekende pad dat de New Horizons zal volgen. De massa van Pluto en z’n manen is ruwweg bekend en op basis daarvan is dit pad berekend.

  • Yochem zegt

   Hallo Arie, ik weet dat ik een eigenwijze donder ben en jij veel meer kennis beschikt, maar ik heb wel eens begrepen dat de objecten op (korte) afstanden bijv. Pluto, maar ook de dichtbij staande sterren, door Hubble niet zuiver gekregen kan worden, omdat Hubble gemaakt is voor de verre afstanden…

   Nog wel een vraagje, zal New Horizons als zijn brandstof op is de Pioneers en Voyagers achterna gaan en voorbij de heliosfeer van de Zon gaan en zal New Horizons zonder brandstof nog gegevens zenden naar de Aarde?

   Groeten Yochem

   • Hoi Yochem, Hubble kan ook voor objecten in het zonnestelsel worden gebruikt hoor. Hij heeft prachtige foto’s gemaakt van o.a. Mars, Jupiter en Saturnus en die zijn haarscherp, tenminste scherp voor de grote afstand tussen Hubble en deze planeten. Het enige waar ‘ie niet naar kijkt zijn heldere objecten, zoals de zon, Mercurius en Venus (de laatste twee vanwege de nabijheid van de zon), de maan en de aarde. Hubble is dus multifunctioneel die heel veel objecten in ons zonnestelsel, maar ook ver daarbuiten kan fotograferen.
    Wat de New Horizons betreft: die heeft wel wat brandstof aan boord, maar dat is momenteel voornamelijk bedoeld voor baancorrecties. Z’n huidige snelheid heeft ‘ie vooral te danken aan de ‘gravity assist’ van de flyby die hij gehad heeft van Jupiter op 28 februari 2007. En ja, zolang de antennes nog werken zal de New Horizons contact blijven houden met de aarde. Vandaar dat ze ‘m na Pluto een nieuw doel willen geven, vermoedelijk KBO P1.

    • Yochem zegt

     Dank je Arie, voor de duidelijke uitleg…

     De dichtheid van de Kuipergordel is groter als die van de asteroïdengordel, zijn de Pioneers en Voyagers hier ook doorheen gevlogen, of zijn ze hier boven- en/of onderlangs gegaan?

     Groeten Yochem

 3. Robert zegt

  Het is mij duidelijk. Bedankt voor je uitleg.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d