Site pictogram Astroblogs

Een verbannen ster maakt een interstellaire boeggolf

credit: NASA/JPL-Caltech

Zeta Ophiuchi raast met een snelheid van 24 kilometer per seconde door het heelal en dat is razendsnel! Zo snel zelfs, dat voor de ster uit een boeggolf van 12 lichtjaar breed gevormd wordt! Deze boeggolf bestaat uit samengedrukt gas en stof en is nu door de Spitzer-ruimtetelescoop prachtig op de gevoelige plaat vastgelegd.

Zeta Ophiuchi is een jonge, blauwe ster van 19 zonnemassa’s en bevindt zich op een afstand van 366 lichtjaar vanaf de aarde. Maar hoe komt die ster aan z’n enorme snelheid? Astronomen vermoeden dat Zeta Ophiuchi ooit deel heeft uitgemaakt van een dubbelster. Z’n partnerster is vervolgens ontploft als supernova, waarbij de begeleider een enorme rotschop heeft gekregen. Deze kosmische echtscheiding mag met recht een vechtscheiding genoemd worden! 😛

Net zoals alle sterren, stoot ook Zeta Ophiuchi een constante stroom van geladen deeltjes uit. Een zonnewind dus, of in dit geval een “Zeta Ophiuchi wind” 😉 – hierbij wordt het interstellaire gas vóór de ster samengedrukt tot een zwierende boogvorm. Het is vergelijkbaar met hoe een speedboot boeggolven in het water veroorzaakt, maar dan op kosmische schaal. Bron: Gizmodo.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten