30 november 2023

Micro-organismen op Rosetta-komeet? [Hint: waarschijnlijk niet]

Close-up van een ‘mare’ op 67P. Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.

De komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is een nogal bijzonder object. De komeet is onregelmatig van vorm en lijkt te bestaan uit twee lossen “koppen” met een soort nek ertussen. De komeet heeft een zwarte korst met een onderliggende ijslaag en het oppervlak is bezaaid met enorme rotsblokken, gladde vlaktes en allerlei scheuren en groeven.Nu zijn een aantal wetenschappers met een nogal bizarre verklaring gekomen voor de eigenschappen van de komeet: micro-organismen! Je hoort het goed: volgens Max Wallis van de Universiteit van Cardiff bestaat de komeet uit een mengsel van ijs en organische stoffen en wellicht kan hier leven zijn ontstaan. Deze micro-organismen leven wellicht in scheuren onder het oppervlak en zijn alleen actief als de komeet dichtbij de zon komt. Dankzij een soort antivries zouden ze temperaturen van vele tientallen graden onder nul kunnen overleven.Deze temperatuur is sinds vorig jaar september bereikt, dus wellicht krioelen er microben onder de pootjes van de Philae-lander? Er moet wel een kanttekening bij geplaatst worden: meneer Wallis is geïnspireerd door het werk van Chandra Wickramasinghe en die wetenschapper, die al tientallen jaren strooit met onwaarschijnlijke theorieën over buitenaards leven [1]zoals de mysterieuze rode regen van Kerala, wordt niet echt serieus genomen door de astronomische gemeenschap. Bron: Royal Astronomical Society.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 zoals de mysterieuze rode regen van Kerala

Comments

 1. Yochem zegt

  Zoals Coen Vermeeren ook niet serieus wordt genomen, omdat er geen onderzoek naar gedaan mag worden… “Het Geloof” is sterker als je denkt en heeft nog steeds veel tentakels in de politiek en wetenschap…

  • Avatar foto Monique zegt

   Ho Yochem, er zijn zat mensen die Coen Vermeeren wel serieus nemen. Ik vind dat hij duidelijk kan uitleggen wat er zoal geconstateerd is.
   Hard wetenschappelijk bewijs willen we wel, maar dan moet men eerst wat volwassener reageren op zo’n onderwerp. Het kaf van het koren scheiden is ook een kunst.

   De video met een van zijn interviews is vrij vaak bekeken (24.594 keer) 106 upvotes, 2 downvotes. Laat je niet misleiden door de fake UFO afbeeldingen tijdens het gesprek, puur voor de opvulling.

   https://www.youtube.com/watch?v=MXb2vBNUnnY

   “Helaas is universitair wetenschappelijk onderzoek niet voorhanden,” legde Vermeeren uit. “Er heerst een sterke dogmatiek die buitenaards leven onbespreekbaar maakt.”

 2. Yochem zegt

  Hey Monique,

  Allereerst bedankt voor je filmpje, hoewel ik het al eens eerder gezien had, was het toch weer eens leuk om het nogmaals te bekijken.

  Je hebt gelijk, ik durf best te zeggen dat ik GELOOF, dat we bezocht worden door buitenaardse en dat ik twijfel aan de piramides, dat deze door de Egyptenaren gebouwd zijn.
  De Katholieke kerk is bij zijn oprichting zoals de IS nu, ook flink tekeer gegaan tegen hun geschiedenis…

  Overheden houden ons klein op dit gebied, je kunt je op astronomie ook afvragen hoe het komt dat we zo snel ontwikkelen op ruimtevaart gebied.
  Hebben we zo’n goede ingenieurs, of heeft een Roswell “gevalletje” hier ook zijn bijdrage in gehad… (welbekende complottheorie)

  Ik ben nooit in aanraking geweest van buitenaardse en ik heb ze ook nooit gezien, behalve op TV… 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: