Site pictogram Astroblogs

Populatie van verborgen zwarte gaten ontdekt

Animatie van een door stof omhuld zwart gat. Credit: NASA/ESA.

Astronomen hebben bewijs gevonden voor een verborgen populatie van supermassieve zwarte gaten. Hierbij is gebruik gemaakt van de Nuclear Spectroscopic Telescope Array, een ruimtetelescoop die vooral gevoelig is voor röntgenstraling. Met behulp van deze NuSTAR heeft men hoogenergetische straling waargenomen van vijf supermassieve zwarte gaten, die deels aan het oog onttrokken worden door gas- en stofwolken. Astronomen vermoeden al langer dat het universum vele miljoenen “verborgen” zwarte gaten bevat en dat lijkt nu te zijn bevestigd.De astronomen hebben NuSTAR op negen zwarte gaten gericht, waarvan vermoed werd dat ze veel actiever zijn dan we kunnen zien. Dat blijkt inderdaad zo te zijn: aan de hand van de waargenomen röntgenstralen blijken vijf van de negen zwarte gaten veel actiever en helderder te zijn dan we dachten! Dergelijke waarnemingen zouden onmogelijk zijn zonder NuSTAR, die röntgenstraling van een veel hogere energie kan waarnemen dan andere observatoria.

Een Hubble-opname van één van de stelsels die door NuSTAR zijn bekeken. De hoogenergetische röntgenstraling die door NuSTAR gedetecteerd zijn, verraden de aanwezigheid van een superactief zwart gat in het centrum van het sterrenstelsel – diep begraven onder een dikke laag van gas en stof. Credit: Hubble Legacy Archive, NASA, ESA.

George Lansburgy, hoofd van het onderzoeksteam, zegt hierover het volgende:

“We weten al tientallen jaren van het bestaan van zwarte gaten die niet verborgen liggen achter gas en stof. Veel astronomen vermoeden echter dat evenveel zwarte gaten wél verborgen liggen. Dankzij NuSTAR hebben we deze verborgen monsters voor het eerst kunnen zien. Hoewel we slechts vijf exemplaren gevonden hebben, kun je dit resultaat extrapoleren naar de rest van het heelal en dan kom je op een enorm aantal uit. Op die manier zijn de resultaten plots in overeenstemming met de theoretische voorspellingen”.

Bron: Royal Astronomical Society.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten