1 december 2023

Promoties voor twee Nederlandse astronomen

Anna Watts (c) Dirk Gillissen

Astrofysicus Anna Watts (Anton Pannekoek Instituut, Universiteit van Amsterdam) is door de International Astronomical Union gekozen in de stuurgroep hoge-energiefenomenen en fundamentele fysica. Watts: “Het is een eer om gekozen te worden. Mijn ‘hoofdtaak’ is om de banden tussen de astrofysici en de kernfysici te versterken. Dat deed ik de afgelopen jaren ook al, maar dan niet in de stuurgroep.”
Watts komt krijgt in haar stuurgroep te maken met een bekende voorzitter: Chryssa Kouveliotou. Kouveliotou (NASA) ontving eerder dit jaar een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam UvA earlier this year en werd onlangs gekozen tot buitenlands lid van de KNAW.

Meer informatie staat in het Engelse persbericht op de site van het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Sebastiaan Krijt. Credit: Universiteit van Leiden.

De Leidse astronoom Sebastiaan Krijt gaat naar Amerika. Hij krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een zogeheten Rubicon-beurs. Met deze subsidie kunnen jonge, talentvolle onderzoekers buitenlandervaring opdoen. Krijt gaat voor twee jaar naar het Smithsonian Astrophysical Observatory op de campus van Harvard in Cambridge, Massachusetts.

Krijt, die onlangs promoveerde, gaat onderzoeken hoe planeten gevormd worden uit stofdeeltjes. Krijt: ‘Er zijn meer dan 1800 exoplaneten ontdekt, maar hun vorming blijft raadselachtig. Met name de beginfase van hun ontstaan is niet goed begrepen. Door simulaties te combineren met hoge-resolutie waarnemingen zal ik de beginselen van planeetvorming in kaart brengen.’

Bron: Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: