29 september 2023

Rode Pluto zit vol verrassingen

Klik voor een korte animatie van de rotatie van Pluto.

Klik voor een korte animatie van de rotatie van Pluto.

Mars heeft er een concurrent bij gekregen. Ook Pluto zou gemakkelijk het predikaat “rode planeet” kunnen krijgen, nou ja…..”rode dwergplaneet” dan 😛

Op Mars wordt de rode kleur veroorzaakt door ijzeroxide, oftewel roest. Dat geldt niet voor de ex-planeet in de Kuipergordel: de rode kleur van Pluto wordt vermoedelijk veroorzaakt door tholinen – koolwaterstoffen die gevormd worden als kosmische straling en UV-licht van de zon gaan reageren met het methaan in de dampkring en het oppervlak van Pluto.

Een bepaalde golfengte van UV-licht dat Lyman-alpha wordt genoemd is bijzonder goed in het starten van de noodzakelijke chemische reacties voor de vorming van koolwaterstoffen. Recente waarnemingen met het Alice-instrument aan boord van New Horizons hebben inderdaad de diffuse gloed van Lyman-alpha-licht waargenomen rondom de dwergplaneet. Dit licht kwam uit alle richtingen en niet alleen uit de richting van de zon.

Donkere strepen op Pluto (rechts).

Donkere strepen op Pluto (rechts).

Aangezien

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: