19 juli 2024

Astrofotografisch tweede leven voor “elfje”

Zonnevlekken 6 Juni 2015

Zonnevlekken 6 Juni 2015

Al sinds mijn twaalfde levensjaar (ben nu 53!) ben ik de nog steeds

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Paul Bakker zegt

  Ik ben benieuwd Jan. Van de heer Rutten heb ik op de ATT geleerd dat de Elfjes sferische spiegels hebben, en geen parabolische. De sferische abberatie die dat tot gevolg heeft merkte je niet door de kleine beeldhoek van de kleine oculairen. Maar nu heb je de focuseerinruchting vergroot en stop je er moderne oculairen in…wees niet verbaasd als de scherpte een tikkie tegenvalt voor een F8 Newton.

 2. Jan Brandt zegt

  Ik denk dat dat dus weleens heel erg mee zou kunnen vallen….want..eh..volgens de boekjes is bij een F8 Newton het verschil tussen een parabolische (en dit is trouwens ook niet helemaal de correcte omschrijving maar voor het gemak “moet het nu maar even”) en een sferische spiegel niet meer waarneembaar omdat de nog aanwezige sferische aberratie “kleiner” is “geworden” dan het zichtbare defractie-schijfje. Bovendien zou het niet parabolische Elfje eventueel wellicht last hebben van sferische aberratie, dan zou het gebruiken van moderne groot (grotere)hoek oculairen het zichtbare beeld niet nadeliger beinvloeden “dan vroegah” omdat sferische aberratie niet groter word met het groter worden van het beeldveld. Het maffe is dat de altijd aangewezen “Newton-killers”…sferische aberratie en de aanwezigheid van een vangspiegel….juist niet de grote boosdoeners zijn als het gaat om de kwaliteit van het door de Newtontelescoop geproduceerde beeldje!!….De ECHTE grote killer is namelijk “coma” omdat die welliswaar OP de optische as (in het midden van het beeld) NIET de boel verziekt (dat doet sferische aberratie dus wel!!) maarre…buiten de optische as en steeds heftiger toenemend naarmate het zichtbare beeldveld groter wordt (met “dank” aan de hedendaagse drang naar “groothoek spaceview-oculairen”….het te “bewonderen danwel te fotograferen” plaatje grondig naar de kloten weet te helpen, mits er geen passende maatregelen genomen worden in de vorm van het gebruik van zaken zoals coma-correctoren en gecompliceerde (dure) “Nagler-achtige oculairen”. Wil je dit soort optische atributen onverhoopt niet willen gebruiken dan zal een Newton (en trouwens ook een refractor!!) alleen maar hoge kwaliteitsplaatjes OVER HET HELE BEELDVELD leveren als de F-waarde van het systeem laag (vanaf F8 richting F16) word gehouden. De (hoofd)prijs die je hiervoor betaald is dan helaas dat zaken zoals mechanische stabiliteit, compactheid en dus transportabiliteit echt radicaal “down the drain” gaan!! Alas, Such is life in the fast optical lane!!

 3. Paul Bakker zegt

  Het is een grensgevalletje. Volgens het boekje (je bedoelt waarschijnlijk Telescope Optics) ligt de grens visueel bij F/12 en fotografisch bij F/8.
  Naar mijn mening heb je een autenthiek elfje verminkt, ha ha, de rollen zijn eens een keer omgedraaid. Gelukkig heeft Arie nog een echte!! 🙂

 4. Wat zeg je nou, heb ik nog een echte, een authentiek elfje? Is ‘ie nou gelijk meer waard? 😉

  • Paul Bakker zegt

   Ja, er zijn er veel gemaakt, maar dat geldt ook voor eenden en die worden ook steeds meer waard. 😉
   En er is er in ieder geval één authentiek elfje minder op Aard.
   Ook de kleine oculairen bewaren, hé!

 5. Jan Brandt zegt

  Mag ik nu effe heel erg overgeve….zit hier nou de ene paus…Paus Paulus..die andere paus…Paus Adrianus…zo ongeveer “astronomiisch zalig te verklaren” vanwege zijn vermeende “strakke authentieke elfjes beginselen”?? En wordt ik hier nu door diezelfde Paus paulus en zijn papendrechtse inquisitie tot de brandstapel veroordeeld als zijnde “telescopische ketter”???? Zucht…over misstanden in de astronomische kerk gesproken!! Eh…volgens mij heb ik net van diezelfde zalig verklaarde Paus Adrianus de opdracht gekregen om ergens volgende week zijn schattige authentieke elfje met die leuke kleine kl..ten oculairtjes heftig met de slijptol te lijf te gaan omdat onze “zalige Paus Adrianus” deze heel graag gemonteerd wil zien op zijn onlangs cadeau gekregen bepaaldelijk NIET authentieke Meade LX 600 Go To montering!! Ofwel…mijn waarde nep-hoeder der authentieke Elfjes, als er toch “een fikkie gestookt gaat worden” dan branden wij echt gezellig samen “in de hemel”!!!

 6. Jan Brandt zegt

  Oh….enne…natuurlijk refereer ik met de kreet “in de boekjes” aan het boek “Telescope optics” van “Doktor Harrie”(Rutten) !! Maar moet gezegd….er is tegenwoordig een tweede ook zeer informatief boek aangaande alle “in en outs” de optische wetenschap betreffende verschenen luisterend naar de titel: “Telescopes, Eyepieces, Astrographs” van Hallock, Ceragioli en Berry. Ook van harte aanbevolen als je “net effe iets meer wel weten over het reilen en zeilen onder de motorkap van je geliefde teletoeter”!!!

 7. Martin Schoenmaker zegt

  Ik heb nog een authentiek ‘elfje’ hoor, dus als je van je 24.5mm oculairen af moet, dan weet ik wel een adresje in het oosten des lands! 😉 En hoezo niet geschikt voor Astrofotografie? Lukt best aardig hoor met flink wat creativiteit: https://www.youtube.com/watch?v=BU_afzzbIQ4

  http://s15.postimg.org/8zi8zcuaj/telescoop.jpg

 8. Martin, heb jij die video met dat elfje gemaakt? Gaaf!

 9. Jan Brandt zegt

  Hoi Martin,
  in de eerste plaats mijn complimenten voor jouw zeer gave en zeer ongeschonden “elfje”…..Die van mij heeft er maar heel kort zo uitgezien. Maarre…effe voor de goede orde…dat Jupiterfilmpje heb jij gemaakt met deze telescoop?? Zo ja..dan hebbie dat gedaan met een webcam (de vermaarde Philips ToU pro??) en een barlowlens wellicht?? Het problem van deze oude (kleine oculairen) focuseerinriching is dat ie standaard geen adapters slikt waarmee je een DSLR aan je Elfje kunt plakken en als dat wel het geval zou zijn dan krijg je geen scherp beeld omdat de focuseerinrichting te hoog is danwel het brandpunt in originele toestand te diep in die focuceerinrichting tot stand komt. Met een webcam, omdat de afstand van adapter tot chip een stukkie korter is, zou dat wellicht eventueel wel kunnen….heb ik niet geprobeerd omdat ik voor planeetwebcamfotografie mijn 20 cm F6 newton plus 3x barlow (=3.60m effectieve brandunt) op EQ6 monteriing gebruik. Ofwel hoe heb jij die Io overgang op de plaat gezet met jouw originele Elfje???

 10. Martin Schoenmaker zegt

  Hartelijk dank voor de ego-strelende complimenten! (lees bemoedigend om [barry stevens mode]vooral door te gaan[/barry stevens mode])

  De Io-overgang heb ik met mijn elfje gemaakt inderdaad – op het originele wiebelstatief ook – zonder tracking! :P. En niet met een webcam! Dit is het resultaat van een uur, Afocaal, met een doodsimpele compactcamera prutsen en vervolgens nog een aantal uren achter de computer.

  Er is geen Barlow gebruikt – degene die ik heb is van plastic… Het Barlow-effect komt denk ik door de 15x zoom die ik op de camera gebruik. Doe ik dat niet, dan krijg ik vreemd genoeg het niet voor elkaar om camera en oculair goed op elkaar uit te lijnen.

  Op de Astrocorner heb ik al eens een diepgaand dialoog met Monique gehad over mijn avon(d/t)uren en over hoe ik tot deze opstelling gekomen ben: http://www.astroblogs.nl/forum/topic/astrofotografie/ – ook met nog een aantal andere opnamen die ik gemaakt heb.

  De Io overgang is met bovengenoemde opstelling gefilmd tussen 22:35 en 23:30 op afgelopen 13 april vanaf de parkeerplaats van de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop. De filmpjes heb ik vervolgens opgeknipt in stukjes van 2 minuten (aangezien ik gelezen had dat veel langere filmpjes na stacken niet een best resultaat gaven vanwege de snelle rotatie van Jupiter). Die 2-minuten-filmpjes heb ik vervolgesn door Registax gehaald en dit leverde de 21 frames op voor de animatie die ik op YouTube gezet heb.

  Ik hoop nog eens een manier te vinden om op de Afocale werkwijze het totale beeld (wat ik zie wanneer ik mijn eigen oog voor het oculair plaats) op het camerabeeld te krijgen. Het oculair waarmee ik tot nu toe al mijn opnamen mee maak is het (op Astroforum afgebrande) 20mm Huygens oculair. En dat terwijl ik (via dat zelfde Astroforum) een setje prachtige 24.5mm oculairen aangeschaft heb die een veel beter beeld geven. Ik heb nog niet de moeite genomen om mijn houten constructie (zie de Astrocorner) aan te passen om ook de andere oculairen te ‘slikken’.

  In het najaar zal ik wel weer verder prutsen. Voor nu is het mij veel te laat donker. Ik moet ook aan m’n vrouw en mijn twee jongens denken natuurlijk, dus een beetje bedrust op de ‘normale’ tijden is wel gewenst 😉

Speak Your Mind

*