15 juli 2024

Het aftellen is begonnen: New Horizons zal over 20 uur arriveren bij Pluto

new horizons flyby

Over minder dan een dag is het eindelijk zover: de ruimtesonde New Horizons zal met een snelheid van 50.000 km/u langs Pluto en z’n manen scheren! Zo rond 13:49 Nederlandse tijd zal de afstand tot Pluto het kleinste zijn: ongeveer 13.000 kilometer. Op dat moment zullen de camera’s van New Horizons objecten van zo’n 70 meter groot kunnen vastleggen! Veertien minuten later zal de sonde op een afstand van 29.000 kilometer langs Charon (Pluto’s grootste maan) vliegen en ook foto’s maken van de vier kleine maantjes van de dwergplaneet: Hydra, Styx, Nix en Kerberos. Daarna zal de afstand tussen Pluto en New Horizons weer toenemen: het is dus allemaal in een zucht en een scheet voorbij 🙁

possible craters cliffs on pluto

Na de flyby, als Pluto de zon deels zal bedekken, zal New Horizons gaan zoeken naar de zachte gloed van eventueel aanwezige stofringen rond Pluto. Zes andere instrumenten zullen warmtekaarten van zowel Pluto als Charon gaan maken, de samenstelling van het oppervlak meten en Pluto’s interactie met de zonnewind waarnemen. Dit gaat allemaal op de automatische piloot: er is simpelweg geen tijd om de instructies te veranderen, aangezien radiosignalen zo’n 5,5 uur nodig hebben om de afstand tussen de aarde en Pluto te overbruggen.

charon possible craters chasms

Overigens zal Pluto tijdens de flyby niets anders doen dan metingen verrichten en plaatjes schieten. Pas later zal de boel naar de aarde gedownload worden, dus je zal moeten wachten tot woensdag om de close-up foto’s in al hun schoonheid te aanschouwen! Verder zullen de datarecorders van New Horizons

Share

Comments

 1. Het begint nou echt spannend te worden. Sinds de lancering in 2006 kijken we hier al negen en een half jaar naar uit en nu gaat het dan echt gebeuren. Ik zal morgenochtend hier een live stream naar de NASA plaatsen, waarmee de lezers rechtstreeks de #Plutoflyby mee kunnen maken. 😀 Nog twee nieuwsberichten over Pluto die vandaag op de persconferentie van de NASA naar voren kwamen: Pluto blijkt iets groter te zijn dan men eerst dacht, 0,1% oftewel 2 km. Is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. En ten tweede heeft men bevestigd dat er stikstof op de noordpool van Pluto is. Dat verklaart wellicht de heldere vlek die maar daar heeft waargenomen.

  • Enceladus zegt

   Die livestream is zeer welkom! Ik heb mijn iPad helemaal opgeladen en die staat morgen naast mijn werkdesktop om alles te kunnen volgen. Quatorze Juillet: de bestorming van het Pluto-stelsel! 🙂

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Ter aanvulling op bovenstaand bericht hieronder nog een infografiek waarin te zien is wat er allemaal vandaag, morgen en overmorgen onderzocht wordt door de New Horizons tijdens de flyby.
  Pluto-flyby-graphic_edited-1

 3. Enceladus zegt

  Pluto tegen Aarde: “Dus jij vindt dat ik maar een dwergplaneet ben?”
  Aarde: “Ja, ook met die 2 km. extra ben je nog steeds een dreumes hoor…”
  Pluto: “Vind je? Zeg eens, hoeveel manen heb jij eigenlijk?”

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Nico W zegt

  Hittekaart? Lijkt mij een lelijke vertaling voor warmtekaart.

Speak Your Mind

*