16 september 2024

Hoeveel sterren, planeten en zwarte gaten bevinden zich in de Melkweg?

Het heelal is natuurlijk onvoorstelbaar groot – het waarneembare universum heeft een diameter van 93 miljard lichtjaar en wie weet hoe groot het heelal daarbuiten is! In vergelijking daarmee stelt ons melkwegstelsel weinig voor. Echter, in vergelijking met de aarde is de Melkweg met z’n 120.000 lichtjaar gigantisch groot! Binnen deze 120.000 lichtjaar zit ons thuissterrenstelsel tjokvol met sterren, planeten en zwarte gaten – maar hoeveel precies? From Quarks to Quasars heeft een handige infographic gemaakt, waarin voorzichtige schattingen worden gegeven van het aantal sterren, planeten en zwarte gaten in de Melkweg. Enjoy!

Credit: From quarks to quasars

Hoeveel satellietstelsels heeft de Melkweg?
Hierop is verrassend genoeg geen eenduidig antwoord mogelijk. Satellietstelsels kunnen erg klein zijn en zijn bovendien soms nauwelijks van de Melkweg te onderscheiden – vooral als de meeste sterren van zo’n stelsel zijn opgeslokt door de Melkweg. Toch is het criterium vrij simpel: een collectie sterren, die door de zwaartekracht aan elkaar verbonden zijn, en als geheel rondom de Melkweg draaien. Toch is het iets ingewikkelder dan dat: bolvormige sterrenhopen worden vaak niet als sterrenstelsels beschouwd, ondanks het feit dat ze wel aan bovenstaande criteria voldoen. Als je bolhopen dus weglaat, dan blijven er ongeveer 30 bevestigde satelliet-sterrenstelsels over. Dat aantal zal de komende jaren wel stijgen: eerder dit jaar hebben we in één keer 9 nieuwe examplaren ontdekt! Volgens computermodellen liggen nog minstens 20 exemplaren op ontdekking te wachten, dus het totale aantal satellietstelsels zal vermoedelijk zo rond de 50 liggen.

Hoeveel sterren bevinden zich in de Melkweg?
Ook al zo’n lastige. Decennia lang hebben wetenschappers gedacht dat de Melkweg zo’n 100 miljard sterren zou bevatten. In de laatste 20 jaar is echter duidelijk geworden dat het totale aantal mini-sterren (rode- en bruine dwergen) veel hoger moet zijn dan gedacht. Vandaar dat wetenschappers nu vermoeden dat ongeveer 400 miljard sterren de Melkweg als thuis beschouwen.

Hoeveel planeten bevinden zich in de Melkweg?
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten hoeveel planeten er gemiddeld rondom één ster daaien. In 2012 hebben astronomen dit aantal geschat op 1,6 – oftewel, rondom een ster in de Melkweg draaien gemiddeld 1,6 planeten. Dat betekent dat in een sterrenstelsel met 400 miljard sterren ongeveer 640 miljard planeten zouden moeten zijn. Maar dit aantal is afhankelijk van een groot aantal factoren. Wie weet is een gemiddelde van 1,6 planeten per ster wel aan de lage kant. Bovendien hebben we ook nog een onbekend aantal zwerfplaneten, die rondom geen enkele ster daaien, om rekening mee te houden. Het zou mij niets verbazen als het totale aantal planeten in het melkwegstelsel op meer dan een biljoen zal uitkomen. Damn!

Hoeveel zwarte gaten zijn er in de Melkweg?
Ook het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het totale aantal sterren in de Melkweg. Volgens NASA zijn één op duizend sterren massief genoeg om een zwart gat te produceren. Als de Melkweg inderdaad 400 miljard sterren bevat, zouden er dus 400 miljoen zwarte gaten moeten bestaan. Het is helaas erg lastig om hier zekerheid over te krijgen. Je kunt zwarte gaten immers niet zomaar zien 😉 Bron: From Quarks to Quasars.

Share

Comments

  1. Wat is een satellietstelsel?

Speak Your Mind

*