4 december 2023

Dit zijn Pluto en Charon in ‘valse kleuren’

nh-071315_falsecolorcomposite

Hierboven zie je Pluto en z’n grote maan Charon, een ‘valse kleur’ foto gemaakt met drie filters door de Ralph Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC). Nee, het is niet de langverwachte hoge resolutiefoto die tijdens de dichtste nadering vanmiddag om 13:49 uur werd gemaakt, die moeten we nog krijgen. Deze foto is op 13 juli om 09.38 uur Nederlandse tijd gemaakt, ruim een dag voor de echte flyby. De kleuren op de foto zijn overdreven, om zodoende de verschillende landschappen op Pluto en Charon te accentueren. Uit alles is nu wel duidelijk dat Pluto een veel jonger en dynamischer oppervlak heeft dan Charon, hetgeen vermoedelijk komt door materiaaltransport op grote schaal, dat plaatsvindt via de (ijle) dampkring, deels in de vorm van sneeuw. Uit de kleurenfoto blijkt dat het hart van Pluto uit twee delen bestaat, een westelijk gedeelte dat de vorm van een puntijsje heeft en dat perzikkleurig is met een groenige bovenkant en een oostelijk gedeelte dat meer blauw en gespikkeld is. OK, over Pluto gesproken: straks om 22.00 uur

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: