26 september 2023

Pluto is (iets) groter dan gedacht en groter dan Eris

Pluto blijkt iets groter te zijn dan gedacht, zo blijkt uit metingen die zijn verricht door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. De diameter van de dwergplaneet bedraagt zo’n 2.370 kilometer (met een onzekerheid van 12 kilometer) en dat is 50 kilometer groter dan vorige metingen hebben uitgewezen. Omdat de massa van Pluto vrij precies is vastgesteld, betekent een grotere Pluto een lagere dichtheid in z’n inwendige (lees: meer ijs en minder rots). De diameter van z’n grootste maan Charon is vastgesteld op 1208 kilometer en dat is dezelfde waarde die eerder vanaf de aarde verkregen is. Overigens blijken de kleine maantjes Nix en Hydra respectievelijk 35 en 45 kilometer groot zijn, terwijl de diameter van de andere twee maantjes, Styx en Kerberos, nog niet precies is vastgesteld.

Dit is de allerlaatste foto die New Horizons gemaakt heeft van Pluto. Beter foto's die gemaakt zijn tijdens de scheervlucht zullen in de loop van vanavond of morgenmiddag verwacht worden.

Dit is de allerlaatste foto die New Horizons gemaakt heeft van Pluto vóór de scheervlucht. Betere foto’s die gemaakt zijn tijdens de scheervlucht worden in de loop van vandaag of anders morgen verwacht.

Met een diameter van 2370 kilometer is Pluto dan tóch het grootste object in het zonnestelsel voorbij de planeet Neptunus – voor zover we weten, uiteraard. Dit is opmerkelijk, want jarenlang dachten astronomen dat de dwergplaneet Eris groter dan Pluto zou zijn. Eris heeft immers ervoor gezorgd dat Pluto in 2006 z’n status als planeet verloor. Volgens de laatste schattingen is de diameter van Eris echter 2326 kilometer (met wederom een onzekerheid van 12 kilometer) en dat betekent dat Pluto ongeveer 50 kilometer groter is. Trouwens, Eris is nog altijd veel massiever dan Pluto, dus qua “gewicht” is Eris nog altijd de koning der ijsdwergen. Schijnbaar heeft Eris een veel hogere dichtheid dan Pluto en dus een behoorlijk andere samenstelling (meer rots en minder ijs).

Pluto Pluto Pluto

Waarom is het trouwens lastig om de precieze grootte van Pluto te bepalen, terwijl dat bij Charon een veel kleiner probleem is? Dat komt doordat Pluto een dampkring heeft en Charon niet. Astronomen gebruiken sterbedekkingen om de grootte van verre objecten in het zonnestelsel te bepalen. De aanwezigheid van een dampkring maakt deze resultaten minder nauwkeurig. Vandaar dat we, vanaf de aarde, de diameter van Charon heel precies hebben vastgesteld. Bij Pluto moesten we helaas wachten op de aankomst van New Horizons om z’n definitieve diameter te bepalen.(Trouwens, schattingen van de diameter van Pluto zijn altijd sterk aan verandering onderhevig geweest. Kort na de ontdekking in 1930 dachten astronomen dat Pluto ongeveer 8000 kilometer groot zou zijn, maar dat werd later bijgesteld naar 5000 kilometer. Pas veel later, in de jaren zeventig, bleek Pluto kleiner te zijn dan onze maan.)

Share

Comments

 1. Nico W zegt

  Pluto heeft nu een diameter van 2370 km en Eris 2326 km, maar dat is het reflectieve vermogen van Eris maar liefst 96%. Vergelijk dat met een spiegel, die heeft 97% reflectie. Dus misschien zal Eris toch groter blijken dan Pluto. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Hmja dat “definitief” was idd een beetje voorbarig 😉

   • Idd. Pluto is nu precies opgemeten, maar Eris nog niet. dus eigenlijk kan je nog niets zeggen.
    Ik stel voor dat we Nasa vragen om New Horizons toch maar langs Eris te sturen. 🙂

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Mmm, we moeten toch nog wat langer geduld hebben voor de foto’s: http://speld.nl/2015/07/14/kruidvat-fotos-pluto-volgende-week-vrijdag-klaar/

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Hihihihi, LOL 🙂 Mooie foto trouwens van het hart van Pluto. Ik kan niet wachten tot DE foto van de flyby, die nog scherper moet zijn.

 4. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Nog meer humor om te lachen 🙂:P

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: