27 september 2023

New Horizons heeft de flyby langs Pluto overleefd!

Credits: NASA-JHUAPL-SwRI

Vannacht om 03.00 uur Nederlandse tijd kwam het signaal binnen waar wetenschappers en technici van de NASA al de hele dag op hadden zitten wachten: een 15 minuten durend bericht van de Amerikaanse New Horizons, waarin het ruimtevaartuig liet weten dat ‘ie de nauwe scheervlucht langs Pluto en z’n manen heeft overleefd. Direct na binnenkomst van het bericht ging er een luid gejuich op in het Mission Operations Center (MOC) van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL). Het was een voorgeprogrammeerd bericht, dat informatie bevat over de toestand van de New Horizons, die gisteren om 13.49 uur Nederlandse tijd precies tussen Pluto en z’n manen door vloog, waarbij de dichtste nadering tot pluto slechts 12.500 km bedroeg. De kans was aanwezig dat de New Horizons de flyby niet zou overleven, omdat ‘ie wellicht geraakt zou worden door een klein stukje steen in de buurt van Pluto en met de snelheid waarmee de sonde langs Pluto vloog – bijna 50.000 km/uur – zou dat desastreus zijn geweest. Uit voorzorg werd de grote radioschotel tijdens de flyby naar de vliegrichting van de New Horizons gedraaid, zodat ‘ie als een beschermschild kon fungeren en dat heeft kennelijk goed uitgepakt. Vandaag hoopt men de eerste haarscherpe foto’s te kunnen ontvangen, die de sonde tijdens de flyby gemaakt heeft. De gisteren gepubliceerde foto, hieronder in een door André van der Hoeven bewerkte versie te zien, was afgelopen maandag gemaakt, een dag voor de flyby.

Pluto, zoals gefotografeerd door de New Horizons sonde (bewerking door André van der Hoeven).

Pluto, zoals gefotografeerd door de New Horizons sonde (bewerking door André van der Hoeven).

De New Horizons zal er in totaal zestien maanden over doen om alle vergaarde wetenschappelijke gegevens naar de aarde te seinen. President Obama was vannacht één van de eersten die de NASA feliciteerde met het behaalde resultaat, inclusief de niet-bewerkte versie van de foto – kijk en vergelijk:

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Avatar foto gert1904 zegt

  Geweldig! Vanavond de persconferentie.

 2. Bert Morriën zegt

  “Overleeft?” Correcte spelling heeft het hier blijkbaar niet overleefd…

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Klopt. We hebben het aangepast.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Maar niet in de url…

    • Als je de URL aan gaat aanpassen verwijzen alle gemaakte links naar een niet bestaande blog en krijg je 404 foutmeldingen. Mijn fout allemaal, excuus.

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Beste Dirk,

     Als we dan toch bezig zijn, de juiste term is ‘doofpotten’ en niet doofpLotten’ zoals in jouw persoonlijke blog van 13 juli staat.

     Als je dan toch https://drabkikker.wordpress.com/ gaat aanpassen, doe dan ook even iets aan deze frase: ‘en de mooie Plutoplaatjes gaan binnen komen gaan staan stromen!’

     Verder hoop ik dan maar dat het werkwoord ‘delphen’ een grappig bedoelde woordspeling is van iemand die zelf Delphi heeft bezocht…

     Met andere woorden: je eigen teksten corrigeren blijft altijd lastig, terwijl je de foutjes er bij een ander in no time uitpikt.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Oeioei! ’t Was niet als aanval bedoeld hoor; ik dacht, ik meld het nog even. Gheh, en ik zou mijn taalkronkels maar niet te serieus nemen: men kan er van op aan dat die exact zo bedoeld zijn als hoe ze er staan. Uitleggen is altijd jammer, maar ‘delphen’ is dus inderdaad een woordspeling, namelijk op het krantenarchief in kwestie, dat Delpher heet.

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Beste Dirk,

      Het was van mij dan ook geen aanval hoor, slechts bedoeld om je te laten zien dat het heel makkelijk is om de foutjes bij een ander aan te wijzen. Dat ‘delphen’ een woordspeling was vermoedde ik al.

      DoofPlotten zal dan wel een soort lollig bedoelde contaminatie tussen doofpotten en complotten moeten zijn?

      Van ‘en de mooie Plutoplaatjes gaan binnen komen gaan staan stromen!’ kan ik echt geen chocolade maken. Dat is gewoon slecht Nederlands.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Haha, nou, dan zou ik dit van de fouten wemelende stukje maar niet lezen. 😉

 3. piet voller zegt

  met 5 klikken met je muis kan je uitvinden dat dit allemaal nep is

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ja hoor Piet. En de wereld is plat en de Maan is gemaakt van kaas. Als ik jou was zou ik verder geen tijd verspillen met het lezen van Astroblogs, want wij schrijven hier allemaal flauwekul en jij bent een van de weinigen die weet hoe het echt zit…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • FredvdSanden zegt

    No offence, maar jij denkt de waarheid wel in pacht te hebben? Knap hoor….

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Fred, waar zie je mij zeggen dat ik de waarheid in pacht heb? Ik lever slechts kritiek op de zoveelste mafkees met een idioot YouTube-conspiracy-filmpje.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Ik ken iemand die het nog gekker maakt. Volgens hem is de aarde plat en zijn sterren en planeten letterlijk lichtjes aan een plat firmament. Het zijn geen werelden waar je naartoe kunt gaan, want de Bijbel zegt daar niets over. Volgens hem is de platte aarde alles wat echt bestaat en is sterrenkunde een satanisch complot. Ik zal z’n website ‘ns ff opzoeken, echt heel vermakelijk, je weet niet wat je leest 😉

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Ga jij weleens de discussie aan met die persoon, of neem je de moeite maar niet?

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Snee84 zegt

      Ik weet niet meer wie dit ooit gezegd heeft of hoe de exacte quote was, maar iets in deze trend. “Ga nooit met onwetendheid in discussie, je zal het altijd verliezen op basis van domheid”

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Ja, dat is een mooie quote!

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Snee84 zegt

      Heb ‘em toch nog even opgezocht. Het was een quote van Mark Twain. En was als volgt. “Never argue with stupid people, they wil drag you down to their level, and then beat you by experience”.

    • De waarheid heeft niemand in pacht volgens mij, maar anno 2015 nog steeds aankomen met allerlei conspiracyverhalen dat het allemaal niet waar is kan echt niet meer hoor. Men heeft de New Horizons in januari 2006 zien opstijgen vanaf Kennedy Space Center, men heeft in 2007 beelden ontvangen van een vulkaanuitbarsting op de maan Io bij Jupiter gemaakt door de LORRI camera van de New Horizons, men heeft nu de beelden van de flyby ontvangen, binnengekomen via het Deep Space Network. Dat heeft niets te maken met de waarheid in pacht hebben, dit zijn gewoon vrij beschikbare gegevens.

   • Snee84 zegt

    Oh ja, en de experimenten om laserstralen terug te laten ketsen van, op de Maan geplaatste spiegels, is eigenlijk van een groot blue screen a la Truman show zeker!! Whats next? Water is niet nat?

  • Jaja, ze (wie dat ook mogen zijn) hebben ons allemaal in het ootje genomen.. . Nu weten we in ieder geval waar al dat belastinggeld naar toe gaat –> simulatoren om de aarde er als een bol te laten uitzien en uiteraard die tweede maan te verbergen. Welcome to The Matrix man. Hoeveel BTU’s produceer jij? Voor het blauwe pilletje gekozen en aan het trippen in Wonderland?

   Nog nooit in een vliegtuig de kromming van de aarde gezien?
   Nog nooit de RONDE schaduw van de aarde bij een maansverduistering gezien?
   Nog nooit op het strand een schip zien “verdwijnen” onder de horizon?
   Corioliskrachten door de spin v/d aarde?
   Getijden uitleggen met twee manen lijkt me ook moeilijk?
   Werking van uw GPS?

   Ik zie ook het nut niet in van al die complottheorieën. Wie heeft daar nu baat bij?
   Ach ja, een punt proberen over te brengen aan iemand die zo overtuigd is van een complot, is gewoon verspilling van energie. Het ontkrachten van het ene complot is de bekrachtiging/verklaring voor een ander complot enz.

   In ieder geval vind ik New Horizons een straffe prestatie en grote stap voor de mensheid. Ik kijk in spanning uit naar de volgende ontwikkelingen en ontdekkingen.

   Groeten vanop de planeet Aarde,
   WV

 4. Harry Keizer zegt

  Geweldig mooi nieuws! Complimenten voor het zeer interessante stuk!

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Dat mag inderdaad weleens gezegd worden, want met name Arie en Olaf leveren nagenoeg dagelijks, met tomeloze energie, weer nieuwe, lezenswaardige artikelen af!
   Hulde daarvoor.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Avatar foto Enceladus zegt

  Onderzoeksleider Stern (nomen est omen!) heeft gisteren laten weten dat hij plannen heeft voor een toekomstige Plutolander. Zie: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/new-horizons-biedt-eindelijk-goede-blik-op-pluto~a4100986/

  groet,
  Gert (Enceladus)

 6. TauCeti zegt

  Een toekomstige Plutolander is leuk nieuws…alleen lijkt mij zoiets op dit moment niet erg realistisch. Want is het niet zo, dat Pluto zich steeds meer van de zon af beweegt, voor de komende tientallen jaren ? En dat New Horizons daarom in dit decade moést worden gelanceerd omdat het anders steeds moeilijker wordt in een ” normale ” reistijd ( die nu al 9,5 jaar is ! ) de planeet te bereiken? Als je bedenkt, dat zulke lander nog moet worden ontworpen, gebouwd, gelanceerd, enz…

 7. Avatar foto Monique zegt

  How Pluto must feel today:

 8. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Kijk aan, gisteren heeft AB 10.000 bezoekers binnengehaald 😀

 9. Voor de redactie.. ik zag de spelfout nog op nujij.nl staan. Misschien kunnen jullie die daar ook aanpassen?

  Ben wel echt heel erg benieuwd naar de foto’s. Is er al een indicatie wanneer deze komen?

  • Avatar foto Obelix zegt

   Psst. Zeg dat nu niet !
   [ Gert lijkt vandaag wel heel gevoelig voor prikkels. ]

   – – –

   NB Vannacht hoorde ik het nieuws op Radio10-gold, waar men melde dat nu ook
   de samenstelling van Pluto en zijn manen bekend was geworden (of zou worden?).

   Wat die (geheime) samenstelling dat zou zijn, vertelden ze niet, maar ik moest wel direct aan kaas denken. 😀

   Groet, Paul

   .
   .
   [ en vooral doorgaan met AB’s 😉

  • Ik heb geprobeerd dat aan te passen, maar krijg dan melding dat dat niet gaat wegens overschrijding van het maximaal aantal karakters. 😕

   • Avatar foto Monique zegt

    Arie, als je op jouw Adrianus V naam klikt, dan kom je in dat (stap 1) menu waar je dat kunt wijzigen.
    Een lettertje veranderen is toch geen overschrijding van het maximaal aantal karakters?

    • Dat klopt, ik heb het vaker geprobeerd. Maar ik krijg telkens de melding dat het wordt overschreden, zelfs al heb ik een nieuwe tekst met maar één woord erin. Geen idee waarom ik die melding krijg. Zucht…..

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Taalfouten zijn zo ongeveer de norm bij nu.nl, dus niks aan de hand. 😉

   @Obelix: het zijn gewoon de zenuwen in afwachting van dé foto van het jaar!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Obelix zegt

    In mijn hersenen zijn de Bètavakken ook beter georganiseerd dan iets als taal.

    Taal dient uitsluiten voor communikasie but as yuo iet screiwouden macht, ken ienander noch bst je boetschap begripen. Als die ander dat tenminste ook wil…. 🙂

    Bst regards, Oblix 😀

    .
    Foutloos schrijven is een soort van beleefdheidsvorm, maar getuigd ook van weinig fantasie.

    • Avatar foto Enceladus zegt

     ‘maar getuigd ook van weinig fantasie’: getuigd –> getuigt

     Sorry, ik kan het niet laten. Heb mijn roeping gemist, had schoolmeester moeten worden. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     PS: waar blijft die foto nou? Het wordt steeds erger!

 10. Laatste nieuws: de scherpe foto’s van de flyby zullen straks om 21.00 uur Nederlandse tijd binnenkomen. 😀 Ik zal er z.s.m,. een Astroblog van maken. Tot zo!

 11. Zie Live de persconferentie waarin de foto’s worden onthuld: https://www.astroblogs.nl/multimedia/ Of hier https://www.youtube.com/watch?v=OX9I1KyNa8M

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: