15 april 2024

Ze zijn binnen: de haarscherpe foto’s van New Horizons’ #PlutoFlyBy

Credits: NASA-JHUAPL-SwRI

Gisteren om 13.49 uur Nederlandse tijd vloog de New Horizons op slechts 12.500 km langs de dwergplaneet Pluto, een flyby die de sonde overleefd heeft. Vandaag om 21.00 uur, ruim 31 uur later publiceerde de NASA de foto’s die tijdens de dichtste nadering gemaakt zijn, niet alleen van Pluto maar ook van z’n manen Charon en Hydra. Tot gisteren moesten we het doen met deze foto, die op Facebook en Twitter inmiddels ontelbare malen bewerkt is, zowel in vergelijkingen met de beroemde Hubblefoto van Pluto als met Mickey Mouse’ Pluto erin verwerkt. En hoe zijn de ‘echte foto’s van de #PlutoFlyby’ geworden? In één woord: geweldig! Hierboven één van de foto’s, van een gebied onderaan het hart van Pluto – dubbelklikken om te verplutoniseren! Deze foto werd 1,5 uur vóór het moment van de flyby gemaakt, toen de New Horizons nog 77.000 km van Pluto verwijderd was. Om een indruk te krijgen welk stukje van Pluto dit is moet je deze video bekijken:

Hieronder een andere haarscherpe foto, gemaakt van de maan Charon.

nh-charon

De foto werd gemaakt op een afstand van 466.000 km, op maandag 13 juli welteverstaan. Helemaal rechts (op twee uur) is een diepe kloof te zien, die wel 7 tot 9 km diep is. Voorlopige conclusies uit de persconferentie, die nu nog steeds bezig is:

 • het maantje Hydra bestaat voornamelijk uit waterijs, aldus wetenschapper Hal Weaver. Het aardappelvormige maantje is zo’n 43 bij 33 km groot en New Horizons wist er deze foto van te maken, waarop details van 3 km per pixel zichtbaar zijn. Voor de duidelijkheid: dit is de bewerkte versie, een ruwe versie met veel ruis liet ik eerder zien.Hydra-best1
 • Pluto’s grote maan Charon is zeer scherp gefotografeerd, met een donker gebied op de noordpool – Mordor genoemd 🙂 – een dun laagje vernis, volgens NASA-wetenschapper Cathy Olkin. Je ziet de foto hierboven, boven de foto van Hydra. Ook zijn er diepe kloven te zien, die kilometers diep zijn.
 • het hart van Pluto heeft een nieuwe naam gekregen: Tombaugh regio, naar de ontdekker van Pluto.
 • In een detailfoto onderin de Tombaugh regio zijn bergen gefotografeerd, zo’n 3,5 km hoog. Er zijn geen inslagkraters gevonden, dus dat betekent dat Pluto een erg jong oppervlak moet hebben en actief moet zijn. Wetenschapper John Spencer zegt dat er geen oppervlaktestructuren gezien zijn die ouder dan 100 miljoen jaar zijn.
 • Het methaan op Pluto is gemeten, afkomstig van methaanijs, welke bij de noordpool vermengd is met stikstofijs. Hieronder een afbeelding daarvan, gemaakt met de Linear Etalon Imaging Spectral Array, onderdeel van de Ralph kleurencamera. Wat opvalt zijn de grote verschillen in hoeveelheid methaan op het oppervlak.nh-pluto-ice

Meer info volgt later. Hieronder de live streaming van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland, waar het missie-controlecentrum is gevestigd, waarin de foto’s gepresenteerd zijn.

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. wow.. erg mooie foto’s nu al. Alleen Hydra staat er niet zo scherp op. Te klein ben ik bang 🙁

 2. Yochem zegt
 3. Emmeloord zegt

  Ik begreep dat er ook vernoemingen naar Nederlanders zullen worden gedaan.
  Ik wacht in spanning af.

  • Ja, dat zou wel mooi zijn. Ik verwacht dat zowel Gerard Kuiper (van de Kuipergordel, waar Pluto in ligt) als Jan Hendrik Oort (van de Oortwolk van komeetkernen, buiten de Kuipergordel) een plekje zullen krijgen. Maar ja, als de rest van Pluto allemaal namen krijgt van duistere onderwereldfiguren vraag ik mij af of je daar wel tussen wil staan.

 4. gert1904 zegt

  “Voorlopige conclusie” (4) moet volgens mij luiden: “… km hoog. Er zijn GEEN inslagkraters gevonden, dus ….”.

  Bij de prima snelle berichtgeving slipt er zo’n foutje dan door. 😄😉

 5. FredvdSanden zegt

  Nou nou, geweldig…. Wat kost dat nu, zo’n fotoreeks?

  • De missie koste 700 miljoen dollar. Geldverspilling voor dit wetenschappelijk onderzoek? Als je dat vindt zou ik je aanraden om smartphone, radio, tv en computers allemaal de deur uit te doen, allemaal een product van wetenschappelijk onderzoek.

   • FredvdSanden zegt

    Appels en peren?

    • Enceladus zegt

     Nee bedankt, ik heb liever iets anders. 😉

     Mag ik vragen wat je op een site als deze doet als je kennelijk van mening bent dat ruimtevaart geldverspilling is?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • gert1904 zegt

      Ho ho, Arie en Enceladus, het is een terechte vraag (misschien wat ongelukkig geformuleerd) hoeveel een wetenschappelijke prestatie, welke dan ook, heeft gekost. En wat hij heeft opgeleverd.

      New Horizons heeft blijkbaar 700 miljoen dollar gekost. Wat hij heeft opgeleverd en nog gaat opleveren is nog volledig onduidelijk (wetenschappelijke resultaten, technologische vooruitgang, enthousiasme bij jong en oud, …).

      Ík vind deze missie zijn geld waard.

      New Horizons is een kwestie van zéér lange adem. Serieuze voorstellen voor een missie naar Pluto dateren al uit 1990. Op zeker moment is samenwerking met de Russen overwogen. Er lag ook ooit een voorstel voor een missie die $ 3.2 miljard zou kosten. De Pluto missie is meermaals geschrapt om financiële redenen. Ook NASA moet zijn prioriteiten stellen.

      Een mooi overzicht door Jason Davis van The Planetary Society:

      http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/2015/20150707-pushing-back-frontier.html

     • Ja, je mag ten alle tijden vragen wat het belang is van wetenschappelijke missies in het algemeen en van deze missie van de New Horizons in het bijzonder. Maar het stoort mij dat Fred dat continue in al z’n reacties laat zien en dat de rode draad er eentje is van argwaan tegenover de wetenschap, dat ze helemaal niets weten en dat het geldverspilling is. Een paar citaten die dat moeten illustreren, als je wil kan ik alle referenties naar de blogs met zijn reacties wel geven hoor: “Alles wat de schetenwappers denken te weten, is morgen weer achterhaalt… Alles…” en in een andere discussie over het voorspellen van zonnevlammen: “Niemand kan de toekomst accuraat voorspellen, al doe je nog zoveel onderzoek in het verleden….nooit. Het enige dat de onderzoekers zeker weten is dat ze, zolang ze het mogen onderzoeken, verzekerd zijn van inkomsten, dat dan weer wel…” Nou als je zo’n houding hebt dan vraag ik mij af wat je doet op een website als de Astroblogs, die toch drijft op wetenschappelijke en amateur-waarnemingen aan het heelal. Dat appels en peren verhaal gaat ook niet op. Bij alle wetenschappelijk onderzoek weet je nooit van tevoren welk resultaat het oplevert en welke maatschappelijke baten er zijn. Toen Michael Faraday in de 19e eeuw z’n experimenten deed had niemand kunnen denken dat daar later de telefoon uit voort zou komen. Als Fred toen ook had rondgelopen en dezelfde houding had gehad – bwoah… allemaal weggegooid geld, wat hebben we d’r aan? – hadden we nou geen telefoons gehad. De New Horizons zit vol technologie die het daar bij -240 graden uit houdt en die na tien jaar nog vlekkeloos werkt. Wie weet heeft Fred daar over een paar jaar wel baat bij als ‘ie op skivakantie gaat en z’n telefoon daar hoog op die berg bij 30 graden onder nul ook nog steeds werkt, dankzij de kennis die we hebben opgebouwd met de New Horizons sonde.

     • gert1904 zegt

      Oei, dat had ik niet nagezocht. 😓 Dank voor de informatie. Het verhaal van Davis heb ik met grote belangstelling gelezen. Zover wist ik het niet.

     • FredvdSanden zegt

      Oh, je vindt het vervelend dat ik een andere mening heb? Doe niet zo zielig, en vooral, leg me geen woorden in de mond….

     • Nee hoor, je mag gerust een eigen mening hebben, dat juich ik alleen maar toe. Maar jouw houding is er eentje van wetenschappers weten van niets, ze kunnen niet eens voorspellen en het is allemaal geldverspilling. Ik heb een aantal citaten van je genoemd, zijn dat niet jouw eigen woorden? Ik wil de blogs wel even noemen hoor, waarin jij ze zelf geuit hebt.

     • Pieter zegt

      Lees met interesse altijd de posts op dit blog, maar neem nooit de moeite te reageren. Wilde er alleen even op wijzen dat jullie hier overduidelijk met een trolgeval te maken hebben. Niet voeden dus.

     • FredvdSanden zegt

      Mijn citaten wel, alle interpretaties ervan heb je zelf gevormd, en die hebben dan ook niets te maken met mijn mening. Je voelt je nogal snel aangevallen m.i. So be it….

     • Jurgen Kobierczynski zegt

      Ik begin echt goesting te krijgen om een blog te schrijven over sceptici.

     • Paulus zegt

      Arie,

      je hebt prima argumenten.
      Maar met dezelfde logica mag het een volgende keer ook gerust 700 miljard gaan kosten.
      Ook dan we weten namelijk nog niet wat het gaat opleveren…. 🙂

      Overigens zal het mij ook een zorg zijn wat NASA-missies kosten, want als Nederlandse belasting betaler, verdwijnt mijn geld niet in deze door de Amerikaanse overheid gefinancierde ruimte reizen. 🙂
      Voor mij persoonlijk zijn vraag noch antwoord van belang.

      Anders wordt het als de Nederlandse regering, of de ESA dit soort missie gaat plannen, bv
      – met een nog te bouwen lanceerbasis in dichtbevolkt gebied (Amsterdam of Rijnmond )
      – een (hele) ruime hoeveelheid plutonium aan boord ( Er blijft kans op crash … )
      – met ‘blanco’ cheque. (Slik )
      Hola !!!
      Het budget van het ministerie OCW mag best omhoog, ook voor ander onderzoek, maar niet tot in het oneindige. 🙂 😉

      – – –
      Bij deze wil ik de NASA graag bedanken voor het ter beschikking stellen van de beelden en andere data.

      Groet, Paul

      Als men nog een paar markante punten op Pluto van een naam wil voorzien:
      “Greenberg” en “Kzanol de Ptavvs” (Larry Niven weet wel waarom.)

     • Paul, bedankt voor je reactie. Heel steekhoudend en ook relativerend. Nou, zo’n lanceerbasis in ons kleine kikkerlandje zal er toch niet zo snel komen, denk ik / hoop ik. Ik heb overigens ook Pieter z’n advies maar even ter harte genomen, ik ga er verder maar geen halszaak van maken. 🙂

 6. TauCeti zegt

  Het wachten waard geweest…Mooie foto’s . Charon verrast. En wie had gedacht dat zo diep in ons zonnestelsel, en zo ver weg van de zon er een wereld bestaat die nog zo ” jong ” lijkt ?

  • Ondergrondse oceanen?

   • Enceladus zegt

    Je zou het haast gaan denken. En dan moet er een warmtebron zijn. Zo onderhand begint het er op te lijken dat kleine hemellichamen als maantjes en dwergplaneten die geologisch actief zijn eerder de regel, dan de uitzondering zijn. Bij Jupiter en Saturnus is getijdewerking de mogelijke energiebron. Zou hier Charon een rol kunnen spelen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Vanalderweireldt Marcel zegt

     @ Enceladus… ik sta volledig achter je uitspraak i.v.m. maantjes… Lange tijd hebben we gedacht dat enkel in de Goldilocks Zone leefbare planeten konden voorkomen (omwille van de aanwezigheid van water). Ik denk dat we die premisse moeten laten vallen als we bedenken dat door Tidal Heating en mogelijks nog andere krachten (Pluto / Charon interactie als dubbelsysteem?) ook water in vloeibare vorm (en dus misschien ook leven) kan voorkomen op manen rond planeten in de ijzige uithoeken van ons zonnestelsel. Ik weet zeker dat we aan de vooravond staan van grootse ontdekkingen!

 7. A. Mulder zegt

  Niemand die denkt:: hoe kan Nasa zulke foto’s maken? Alsof Pluto verlicht wordt door een immense bouwlamp!!!
  Daarbij de snelheid van de sonde, welke sluitertijd mogen ze wel niet gebruiken? Gezien het feit dat Pluto oneindig ver weg staat van de zon kan deze nooit zo verlicht worden als we nu zien. En dan de afstand van de aarde en de sonde die precies in de baan komt van Pluto, ik vind het geweldig maar tegelijkertijd twijfel ik over de betrouwbaarheid!! Was Piet Paulusma maar zo betrouwbaar!!

  • Enceladus zegt

   Leuk decorstuk, dat is toch wat je eigenlijk wil zeggen? Geef mij eens een goede reden waarom NASA deze complete missie zou faken?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 8. Staat Pluto oneindig ver weg? Sinds wanneer is vijf miljard kilometer gelijk aan oneindig? En ja, er staat een bouwlamp gericht op Pluto en die lamp heet de zon. ☀️ Hij is daar weliswaar niet zo fel als hier op aarde, maar fel genoeg om Pluto te verlichten. De LORRI en Ralph camera’s zijn ook zo gevoelig dat ze ook bij weinig licht genoeg kunnen ‘zien’.

Speak Your Mind

*