Site pictogram Astroblogs

Ze zijn binnen: de haarscherpe foto’s van New Horizons’ #PlutoFlyBy

Credits: NASA-JHUAPL-SwRI

Gisteren om 13.49 uur Nederlandse tijd vloog de New Horizons op slechts 12.500 km langs de dwergplaneet Pluto, een flyby die de sonde overleefd heeft. Vandaag om 21.00 uur, ruim 31 uur later publiceerde de NASA de foto’s die tijdens de dichtste nadering gemaakt zijn, niet alleen van Pluto maar ook van z’n manen Charon en Hydra. Tot gisteren moesten we het doen met deze foto, die op Facebook en Twitter inmiddels ontelbare malen bewerkt is, zowel in vergelijkingen met de beroemde Hubblefoto van Pluto als met Mickey Mouse’ Pluto erin verwerkt. En hoe zijn de ‘echte foto’s van de #PlutoFlyby’ geworden? In één woord: geweldig! Hierboven één van de foto’s, van een gebied onderaan het hart van Pluto – dubbelklikken om te verplutoniseren! Deze foto werd 1,5 uur vóór het moment van de flyby gemaakt, toen de New Horizons nog 77.000 km van Pluto verwijderd was. Om een indruk te krijgen welk stukje van Pluto dit is moet je deze video bekijken:

Hieronder een andere haarscherpe foto, gemaakt van de maan Charon.

nh-charon

De foto werd gemaakt op een afstand van 466.000 km, op maandag 13 juli welteverstaan. Helemaal rechts (op twee uur) is een diepe kloof te zien, die wel 7 tot 9 km diep is. Voorlopige conclusies uit de persconferentie, die nu nog steeds bezig is:

  • het maantje Hydra bestaat voornamelijk uit waterijs, aldus wetenschapper Hal Weaver. Het aardappelvormige maantje is zo’n 43 bij 33 km groot en New Horizons wist er deze foto van te maken, waarop details van 3 km per pixel zichtbaar zijn. Voor de duidelijkheid: dit is de bewerkte versie, een ruwe versie met veel ruis liet ik eerder zien.Hydra-best1
  • Pluto’s grote maan Charon is zeer scherp gefotografeerd, met een donker gebied op de noordpool – Mordor genoemd 🙂 – een dun laagje vernis, volgens NASA-wetenschapper Cathy Olkin. Je ziet de foto hierboven, boven de foto van Hydra. Ook zijn er diepe kloven te zien, die kilometers diep zijn.
  • het hart van Pluto heeft een nieuwe naam gekregen: Tombaugh regio, naar de ontdekker van Pluto.
  • In een detailfoto onderin de Tombaugh regio zijn bergen gefotografeerd, zo’n 3,5 km hoog. Er zijn geen inslagkraters gevonden, dus dat betekent dat Pluto een erg jong oppervlak moet hebben en actief moet zijn. Wetenschapper John Spencer zegt dat er geen oppervlaktestructuren gezien zijn die ouder dan 100 miljoen jaar zijn.
  • Het methaan op Pluto is gemeten, afkomstig van methaanijs, welke bij de noordpool vermengd is met stikstofijs. Hieronder een afbeelding daarvan, gemaakt met de Linear Etalon Imaging Spectral Array, onderdeel van de Ralph kleurencamera. Wat opvalt zijn de grote verschillen in hoeveelheid methaan op het oppervlak.nh-pluto-ice

Meer info volgt later. Hieronder de live streaming van het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland, waar het missie-controlecentrum is gevestigd, waarin de foto’s gepresenteerd zijn.

Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten