25 september 2023

New Horizons brengt de bevroren vlaktes in het hart van Pluto in beeld

pluto_heart_of_the_heart_03

De NASA heeft vandaag een nieuwe foto gepubliceerd, die dinsdag 14 juli tijdens de scheervlucht van de New Horizons sonde langs Pluto is gemaakt. Het gaat om een met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) gemaakte zwart-wit foto van een bevroren vlakte in het centrum van het hartvormige gebied, dat inmiddels de informele naam Tombaugh regio heeft, genoemd naar de sterrenkundige die Pluto in 1930 ontdekte, Clyde Tombaugh. Dat ‘hart van het hart’ heeft ook een naam gekregen,

Share

Comments

 1. Dennis zegt

  Beste mensen…dat we een kijkje mogen nemen langs deze planeet..is natuurlijk hartstikke mooi….maaaaaaar…waarom moet het nou weer in gode naam..weer zo zijn..dat we weer allemaal benamingen aan plekken moeten geven daar op pluto..zodat het net lijkt of het onze eigendom is….je word echt doodziek van dit gedrag…het is niet van ons het is niks van ons en het word nooit van ons…wij wonen op aarde…ik zeg kijkje nemen…een weg wezen daar…we hebben nog genoeg te leren op en over onze eigen planeet….maar ja zo werkt het menselijk gestel….die bol was er al ver voordat wij mensen er waren…wat nou wij hebben het ontdekt…schei toch is uit..tis te arrogant voor woorden gewoon….namen geven aan plekken..zodat als je erheen op vakantie gaat ,weet waar je heen moet!!!!!… mensen mensen mensen……wij hebbe deze planeet al genoeg verkracht…laten we het daarbij houden.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   het is toch makkelijk om dingen namen te geven, anders weet je toch nooit van elkaar over welk gebied je het nou precies hebt? en wat is er mis met namen geven aan dingen in het universum? wat wil je dan: alle sterren, planeten en dergelijke geen namen geven? alleen catalogusnummers? of mag zelfs dat niet?

   sorry maar je argument raakt kant noch wal

   • Dennis zegt

    Dat vind jij dat het kant nog wal raakt… kijk weer zoiets…de 1 zegt dit en de ander zegt dat het niet klopt wat voor mij logisch is en voor ander wil niet zegge dat het niet waar is. het gaat mij erom dat mensen denken dat ze er een naam aan geven dat het gelijk van ons is…wand wij waren eerder en wij hebben het ontdekt…we hebbenhelemaal niets… ja de aarde ja .wie zegt dat daar al geen andere levensvoormen geweest zijn..er is niemand maar dan ook niemand die dat weet net zo min dat je weet wat er na pluto komt….je eigen naam geven aan dingen die niet van ons zijn .schei toch uit..verzin dan nieuwe namen…maar niet van stervelingen zoals wij….totale onzin gewoon….je kan het ermee oneens zijn maar de kant en de wal raakt het zeker…wand je reageerdreageerd erop..

    • Eh… dus zodra je het een naam geeft ben je er gelijk eigenaar van? Da’s nieuw voor mij.

     • Dennis zegt

      Wel als je je eigen naam eraan geeft of die van iemand anders…het word toch naar die persoon vernoemd…kijk net zoals het donkere gedeelte wat ze mordor noemen..weliswaar ook niet om je rot te lachen.maar is een normaal word om het aan te duiden…maar niet met mensen ..namen…wij zijn te klein voor het universum om zo groot te doen…de namen van landen op onze bol zijn ook niet vernoemd naar mensen tis niet dat rusland verzonnen is door meneer rus en china.door mevrouw china..en nederland door meneer neder…dat doen we hier niet waarom daarbuiten wel…staat natuurlijk intressant…ik ga naar plutto op vakantie…..oh wat gaaf en waar ga je heen…oh naar andré van duinvkakte….bedenk iets moois…komop mensen beetje creatiefer..

     • Het is juist dat de laatste week talloze namen worden gegeven aan bijzondere formaties op Pluto en z’n manen. Het is alleen zo dat de wetenschappers van de NASA er dagtaak van kunnen maken, maar dat ze er helemaal niet over gaan. Het zijn allemaal informele, niet-officiële namen. Het is een speciale commissie van de Internationale Astronomische Unie (IAU) die gaat over de namen van gebieden op andere hemelobjecten, dus je hebt kans dat die gebieden uiteindelijk een heel andere naam krijgen. En los van die namen: er is internationaal vastgestelde rechtspraak en die zegt duidelijk dat hemelobjecten buiten de aarde helemaal niemands eigendom zijn. Geen enkel land of persoon kan dus eigendom van een hemelobject of een deel ervan claimen, zeker niet als je het een naam geeft.

     • Dennis zegt

      Kijk u geeft te minste een helder antwoord dank u

    • Avatar foto Obelix zegt

     Ergens een naam aan geven houdt helemaal niet in dat je er dan ook een eigendomsrecht over afroept.
     – Zo kan ik bv jou wel een naam geven (ook al heb je er al een) toch wordt je daarmee niet mijn slaaf of eigendom.
     – In de astronomie hebben heel veel zaken een naam gekregen (door mensen) : Planeten, sterren, sterrenbeelden en zelfs sterrenstelsels. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand op deze Aardbol rondloopt die denkt dat het Andromedastelsel of de Orionnevel van ons is. Toch hebben wij dat een naam gegeven.

     Overigens zijn het meestal geen eigennamen van mensen maar van klassieke goden.

     Groet, Paul

 2. Avatar foto Monique zegt

  Waar gáát dit over! Boeie. En uhm…buitenaardsen gaan ons vast niet beefen als ze onze map met Pluto (inclusief alle voorgestelde namen) vinden. Die hebben wellicht geeneens een alfabet of 2261 verschillende talen (dat is al helemaal niet praktisch)

  • rudiev zegt

   Ja precies, ik weet dat er mensen zijn die zich druk maken om niets, maar hoofdstuk dennis had ik nog niet gelezen. 😀 We zeggen niet voor niets ‘geef het beessie maar een naampie’ dus dat doen we en zoals olaf al zei maakt dat het praten ook wat makkelijker. Maar ok, dennis.. wie heeft hem deze naam gegeven, daar kan ik zo boos om worden, net doen of het hun eigendom is…maakt zich er blijkbaar druk om.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: