25 februari 2024

NASA komt met nieuwe foto #PlutoFlyby: een close-up van de maan Charon

nh-charon-inset

De NASA heeft een nieuwe foto gepubliceerd van de New Horizons sonde, die afgelopen dinsdag met z’n #PlutoFlyby vlak langs de dwergplaneet Pluto en z’n vijf manen vloog. Het gaat om een close-up van een stukje op Pluto’s grootste maan Charon, hierboven zie je ‘m – dubbelklikken om te vercharoniseren. Wat gelijk opvalt is de berg helemaal in het noorden van de uitvergroting, die gelegen is in een soort van diepte. De foto toont een gebied dat van boven naar beneden 390 km groot is. Hij is dinsdag 14 juli rond 12.30 uur gefotografeerd met New Horizons’ Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), toen de afstand 79.000 km bedroeg, zo’n anderhalf uur voor de dichtste nadering. Links op de foto zien we Charon in z’n geheel, een foto die woensdagavond voor het eerst werd getoond.

NASA's hoofdwetenschapper Alan Stern en z'n collegae tonen de foto van Charon (credit: Ken Kramer)

NASA’s hoofdwetenschapper Alan Stern en z’n collegae tonen de foto van Charon (credit: Ken Kramer)

Met name de geologen van de NASA zijn verbaasd dat Pluto en Charon in geologisch opzicht erg actief zijn. Met name die berg in de ‘slotgracht’ (Engels: moat) doet vragen rijzen hoe zoiets kan ontstaan. De close-up is zwaar gecomprimeerd, pas later zal de sonde een ongecomprimeerde versie naar de aarde seinen. Op de foto van Charon zijn naast kraters ook diverse scheuren te zien, welke wijze op dynamische processen binnenin de maan. Omdat er niet veel kraters zijn – op Pluto voor zover bekend helemaal geen een – denkt men dat het oppervlak door geologische activiteit continue veranderd. Wellicht dat Pluto en Charon warm worden gehouden door hun onderlinge getijdewerking, waardoor ze continue verjongen aan de buitenkant. Maar dat is op zich wel weer vreemd, want ze zijn eigenlijk te klein om dit voor elkaar te krijgen. De maan Io is ook geologisch actief, maar daar staat de gasreus Jupiter vlakbij, dus dat is verklaarbaar. Op Pluto zijn bergen van wel 3,5 km hoog ontdekt (zie foto hieronder), bergen die niet bestaan uit gesteente, zoals bij ons, maar uit puur waterijs! – ijs van methaan of stikstof is te zwak om dit soort massieve bergen te vormen.

nh-plutosurface

Credits: NASA-JHUAPL-SwRI

Grote vraag is vervolgens hoe het kan dat Pluto, die zelf niet zo groot is vergeleken met de ‘echte’ planeten, zo’n grote maan heeft. Men denkt dat beiden oorspronkelijk helemaal niet bij elkaar hoorden, maar dat ze in het vroege zonnestelsel per toeval bij elkaar kwamen en langzaam naar elkaar toe zijn gedraaid. Men hoopt door de wetenschappelijke gegevens van de New Horizons hier meer over te weten te komen. Hieronder tenslotte een infografiek over Pluto en Charon naar aanleiding van de laatste informatie.

Pluto's weird features explained in infographic.

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

:bron: Bron: Universe Today + Space.com.

Share

Comments

 1. rudiev zegt

  Pas geleden las ik hier op astroblogs dat pluto en de maan charon(?) om een gemeenschappelijk zwaartekrachtpunt draaien ipv dat de maan charon om pluto draait. Hoe zit dit eigenlijk met de andere manen?

 2. Ja dat klopt, het gemeenschappelijk zwaartepunt (‘barycentrum’) van Pluto en Charon ligt 1000 km boven het oppervlak van Pluto. Dat geldt echter niet voor de andere manen van Pluto, die veel kleiner zijn. Hun massa is zo gering dat je wel kunt stellen dat zij gewoon om Pluto heen draaien.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Nee, ook die draaien rondom het gemeenschappelijke zwaartepunt van het hele Pluto-stelsel, dat nog steeds ergens tussen Pluto en Charon in zit 😉

   • Ja, je hebt gelijk. Waren het alleen Pluto en dat kleine spul zoals Hydra en Nix dan zou het barycentrum ergens diep in de kern van Pluto zitten, maar door de aanwezigheid van grote maan Charon zal ook het barycentrum van die maantjes ergens buiten Pluto liggen. Had ik even geen rekening mee gehouden, met Charon. 😀

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Pluto/Charon vormen samen feitelijk een dubbelplaneet. Laten we dat kleinerende ‘dwerg’ nou maar weglaten, het Pluto-stelsel gaat volgens mij onze kijk op het zonnestelsel gigantisch veranderen!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Monique zegt

   Ah “feitelijk een dubbelplaneet” mooi zo. Zoals je weet ben ik dolletjes op manen (Moonique) Ik was net zo gelukkig met het feit dat planeet Aarde een wel heel grote maan heeft vergeleken met andere planeten.
   Ik zag de bui al hangen (Pluto en Charon)
   Voor wie Charon wat wilt inzoomen, klik op de afbeelding:

   Het lukte me op de een of andere manier niet om een deel in te zoomen en er een panoramafoto van te maken.

   • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    *AHUM* dubbeldwergplaneet */AHUM*. Ook al is dit tegen het zere been van sommige mensen 😛

    • Avatar foto Monique zegt

     Auw, het is niet mijn uitspraak Olaf. Ik zou gewoon Pluto weer tot de planeten laten horen (klein maar fijn). Persoonlijk vind ik het helemaal niks dat Pluto tot dwergplaneet is uitgeroepen. Snap je?

Speak Your Mind

*