21 juni 2024

Dawn is weer hersteld na een storing in z’n baan bij Ceres

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De Amerikaanse Dawn sonde, die om de dwergplaneet Ceres draait, is volgens de NASA weer hersteld van een storing, die optrad toen ‘ie op 30 juni j.l. naar een lagere baan rondom Ceres ging. Door die storing ging de sonde in een safe mode en pas twee weken later werd die veranderd en is ‘ie weer in z’n normale, wetenschappelijke modus, klaar om gegevens te verzamelen. Technici hebben inmiddels de oorzaak van de storing achterhaald. Dawn heeft drie ionenmotoren en in eentje daarvan – nummer 3 – was iets mis met de mechanische aandrijving. De ionenmotoren werken nooit alle drie tegelijk en door van motor #3 over te stappen op motor #2 kon Dawn weer verder met z’n baanmanoeuvres. Hij is nu bezig om in vijf weken tijd te gaan van z’n tweede baan (‘Survey’ in de afbeelding hieronder) om Ceres, die op 4400 km hoogte lag, naar z’n derde baan (‘HAMO’), die op 1500 km hoogte ligt. Ionenmotoren hebben weinig stuwkracht, vandaar de lange tijd die daarvoor nodig is.

Credit: NASA/JPL-Caltech.

Dawn zal niet altijd in die baan op 1500 km hoogte blijven, later zal ‘ie naar z’n laagste baan afdalen, LAMO genaamd, die op slechts 375 km hoogte boven Ceres ligt. Vanuit die banen HAMO en LAMO hopen we meer te weten te komen over de bijzondere dingen die we eerder al zijn tegengekomen op Ceres, zoals de witte vlekken en de piramideachtige berg. Hieronder een tabel met de gegevens van de vier banen, die Dawn om Ceres kent (ter informatie: RC3=rotation characterization 3. HAMO=high altitude mapping orbit en LAMO=low altitude mapping orbit).

baan_Dawn

:bron: Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Yochem zegt

  Uhu!!
  In mijn beleving hebben ze nu de tijd gehad, om veilig de planeet kunnen onderzoeken en weten wat ze naar “het volk” willen overdragen.
  Zoiets (informatie achterhouden) doen de Russen, de Chinezen, Iran, maar natuurlijk niet zo’n fijne democratie als de USA, daar zijn ze eerlijk en hebben ze storing…

  • Tsjonge, wat bespeur ik een enorme achterdocht richting de NASA. Is er een storing in de sonde, wordt dat opgevat als een periode dat ze ongestoord Ceres konden onderzoeken en de informatie daarover geheim konden houden.

   • Yochem zegt

    Geloof nu echt niet Arie dat NASA onafhankelijk is, want dat zijn ze niet. De moeten hun informatie gewoon netjes doorspelen aan de Generalen en de wapen industrie en wanneer deze ingrijpen heeft NASA niks meer te zeggen…

    • Tsja, als jij in zo’n conspiracytheorie gelooft prima, ieder z’n eigen mening. Zal die generaals een boel info opleveren, de witte vlekken op dwergplaneet Ceres.

     • Yochem zegt

      Merkel geloofde ook niet dat ze afgeluisterd zou worden, toen ze belde met de veilige telefoon. De macht van Amerika ligt niet bij de president van Amerika, of het parlement, maar bij de ministeries.

      Geef het volk eten en spelen! Ja, ik geloof dat we voor de gek worden gehouden inderdaad en ik zal echt niet de enige zijn. Ik ben geen Niburu type, maar heb regelmatig wel zo mijn twijfels.

     • Paulus zegt

      Maar Yochem,

      wordt het dan niet tijd om zelf een krachtige radio ontvanger te bouwen?
      De enige manier waarmee de generaals en de ministeries kunnen communiceren met de min of meer autonome automatisch/mechanische buitenposten is via radioverkeer.
      En dat radioverkeer vanuit de ruimte terug naar Aarde is betrekkelijk eenvoudig te onderscheppen.

      Persoonlijk denk ik ook dat NASA al een paar uur de informatie van bv de FLY-BY bij Pluto binnen heeft, voordat de ‘beste beelden’ vrijgegeven worden voor het publiek.
      Het zou tenslotte van de zotte zijn, als mijn achterbuurjongen zou ontdekken dat er een stad van beschaafde aliens op die beelden zou staan, terwijl NASA zelf nog niet eens die beelden heeft bestudeerd. 🙂

      Maar dat is voor mijn gevoel nog wel van een andere gradatie dat dan een militaire tak censureert wat ik wel en niet mag zien.
      De kosten zijn door de Amerikanen opgebracht; dan mogen zij ook als eerste ( met hun onderzoekers voorop) die beelden bewonderen… 😉

      Groet, Paul

      NB over de vragen ‘Wat mag wetenschap kosten?’ en ‘Is er (indirect) censuur op NASA informatie’ zijn goede onderwerpen voor de AstroCorner. Misschien zijn er ook wel Blogs over te pennen? Laat gerust wat van je horen…

     • rudiev zegt

      Yochem luistert ook al al het radioverkeer af, alleen is hij nog bezig met het kraken van de encryptie. 😉

      Overigens lijkt het mij vrij duidelijk dat nasa weldegelijk eerst de informatie screent en goedkeurt voordat het vrij wordt gegeven. Dat hoeft overigens geen uren te duren zoals met de foto’s die ze tegenwoordig al snel vrijgeven nadat de data is binnengekomen. En zolang ET de foto’s niet fotobomt kunnen ze al snel aan het publiek getoond worden.

     • Obelix zegt

      “… het kraken van de encryptie…”

      GVD (sorry)
      Je hebt helemaal gelijk. Gisteren schreef Arie nog dat je niet weet wat je gaat ontdekken als je aan wetenschap doet.
      Dankzij de verre reizen en de moeilijkheden met het (af)luisteren van de boodschappen van die verre sondes, heeft men die technieken natuurlijk enorm weten te verbeteren.

      En dankzij die nu verbeterde technieken en encryptie-kraak-technieken is de NSA in staat om inderdaad ene Angela Merkel en een François Ollande af te luisteren. De wetenschap staat voor niets. 🙂

 2. Monique zegt

  @Yochem: NASA deelt best een hele hoop nieuwe informatie. Die foto’s zijn bijzonder scherp. Ik snap even niet goed wat ze dan achter zouden moeten houden in dit geval.

  Het voorbeeld met dat afluisteren is niet fraai. Er zijn wel meer dingen die het daglicht niet verdragen. Zo zit de wereld in elkaar. Of het ook allemaal nodig is om alle ins en outs te weten?

  Maar, als er door een corrupt beleid gevaar voor de wereldburger ontstaat vind ik het een ander verhaal. Dan blijkt uiteindelijk maar al gauw dat bepaalde zaken gewoon volgens plan gaat. Complottheorie? Ik krijg er haast een sik van zo vaak als dát woord bij alles voorbij komt.

  Maar uh (off topic) Conspiracy of niet…in de Astrocorner kan ik nog wel eens een item maken over Monsanto/Roundup (Glyfosaat in de landbouw) Documentaires erbij waar je ’t koud van krijgt.
  Totdat het fout gaat, ‘lekker sproeien en genetisch knoeien’.

  Het is allemaal niet zo erg als het lijkt (kuch) De politiek zegt dat er geen gezondheidsgevaar is.
  http://nos.nl/artikel/2038229-geen-totaalverbod-op-onkruidverdelger-roundup.html
  Smiley

  Yochem, de reacties op je uitspraak zijn duidelijk. Volgende keer misschien wat minder spontaan Brabants 😉

 3. Enceladus zegt

  Mooi. Dus binnenkort weer (en betere!) foto’s van de mysterieuze witte vlekken.
  Ik kan haast niet wachten.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Idem,, als er iemand nieuwsgierig is, wie op Ceres het buitenlicht heeft laten branden, ben ik het wel 🙂

   • Obelix zegt

    Aangezien men de albedo heeft gemeten, zo’n 40% meen ik, is het kennelijk gereflecteerd zonlicht.

    Het kan dus niet een buitenlamp zijn, maar moet een spiegel van het een of ander materiaal zijn.
    Water welke onlangs nog vloeibaar was, lijkt mij de beste optie. Of kristallijn Koolstof…

    Groet, Paul 😉

Speak Your Mind

*